holova-mzs-shvetsii-yes-povynen-hotuvatysia-do-tryvaloho-konfliktu-z-rosiieiu

Голова МЗС Швеції: ЄС повинен готуватися до "тривалого" конфлікту з росією

 • 79642 переглядiв

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстром попередив про "тривалий" конфлікт з росією, закликавши ЄС надати довгострокову військову та фінансову підтримку Україні.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом передбачає "тривалий" конфлікт з росією. Про це він сказав в інтерв'ю DW, пише УНН.

Деталі

Головний дипломат Швеції, як вказано, попередив, що Європейський Союз повинен "готуватися до тривалого конфлікту з росією".

"Ми повинні побачити цю війну такою, якою вона є, - сказав Більстрьом. - Це війна між країною, яка не відчуває жодних обмежень, яка хоче повернути собі колишнє імперське минуле, і це має бути припинено".

Відповідно, за словами Більстрьома, ЄС повинен переконатися, що Україна повернула собі всі території, захоплені москвою, і "раз і назавжди поставить стоп для росії".

Міністр закордонних справ Швеції висловив оптимізм щодо шансів України виграти війну, пише видання.

"Насправді я взагалі не відчуваю втоми, як і моя країна", - сказав він про шанси України на перемогу.

Коли його запитали про перспективу відправлення військ НАТО в Україну, нещодавню суперечливу пропозицію президента Франції Еммануеля Макрона, Більстрьом перевів розмову на "потреби" України, зазначає видання.

Він наголосив на важливості організації навчальних місій для українських військових за межами України, подібних до тих, у яких брав участь Стокгольм.

"Тож ми повинні робити більше, звичайно, але це не означає, що ми обов'язково повинні робити це на українській землі. Ми можемо досягти багато чого і за межами України", - сказав Більстрьом.

Міністр закордонних справ Швеції заявив, що постійна підтримка України має життєво важливе значення у її боротьбі проти росії, яка триває вже третій рік.

Він сказав, що потрібна військова, фінансова та політична допомога.

"ЄС повинен відмовитися від надання пакетів, - сказав він. - Ми повинні знайти формулу досягнення довгострокової підтримки (для) України як фінансової, так і військової".

Він також захищав рівень постійної підтримки України своєю країною. "Ми робимо дуже багато. Ми готові зробити більше. Тепер ми також приєднуємося до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів", - зазначив він.

Україна звернулася до Швеції із проханням надати їй винищувачі Gripen. Запит, зроблений президентом Володимиром Зеленським під час першого візиту до Швеції в серпні минулого року, все ще перебуває на розгляді.

Відповідаючи на цей запит, Більстрьом повідомив, що шведські збройні сили подали звіт, який зараз аналізують урядові відомства.

"Коли цей аналіз буде готовим, ми готові дати відповідь, але зараз не той момент", - сказав він.

Також він сказав, що вступ двох країн Північної Європи, Швеції та Фінляндії, означає, що всі країни Балтійського моря, за винятком росії, є членами НАТО.

Він передбачив, що це "значно додасть стабільності та безпеки у цій частині світу".

Доповнення

Швеція стала новим членом НАТО на початку цього місяця після заявки, проходження якої тривало майже на два роки. Країна, як і її північний сусід Фінляндія, відмовилася від своєї нейтральної військової позиції після вторгнення росії до України.