hrw-kitay-blokuye-uchast-krayin-v-konferentsiyi-schodo-situatsiyi-z-uygurami

HRW: Китай блокує участь країн в конференції щодо ситуації з уйгурами

 • 7626 переглядiв

КИЇВ. 2 квітня. УНН. Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що китайська місія в Женеві направила лист кільком іноземним представництвам в європейській штаб-квартирі ООН із закликом не брати участі в організованому США заході 13 березня, присвяченому поводженню Китаю з уйгурами і іншими мусульманськими меншинами в провінції Синьцзян. Про це повідомляє УНН з посиланням на AFP.

За інформацією AFP, в листі, підписаному послом Ю Цзяньхуа, країни "не повинні брати участь в спонсоруванні, брати участь або бути присутнім на цьому паралельному заході ... в інтересах наших двосторонніх відносин і продовження багатостороннього співробітництва".

Human Rights Watch розкритикував ці "загрози", коли директор організації в Женеві Джон Фішер попередив, що громадський протест з приводу поводження з мусульманськими меншинами "поставив Китай в режим паніки".

Китайські чиновники, сказав він в заяві, тепер "використовують як суспільний, так і приватний тиск, щоб заблокувати узгоджені міжнародні дії".

Китай стверджує, що уйгури і інші мусульмани знаходяться в "таборах" для професійної підготовки, створеної для протидії радикалізації.

Синьцзян, що межує з кількома країнами, в тому числі з Пакистаном і Афганістаном, вже давно стикається з насильницькими заворушеннями, які, за твердженням Китаю, організовані організованим "терористичним" рухом, які прагнуть до незалежності регіону.

Але багато уйгурських і сіньцзянських експертів кажуть, що насильство викликане, головним чином, спонтанними спалахами гніву щодо китайських культурних і релігійних репресій, і що Пекін підтримує тероризм, щоб виправдати жорсткий контроль над багатим ресурсами регіоном.

Нагадаємо, влада Китаю опублікувала документ про боротьбу з екстремізмом у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі (СУАР), в якому підтвердили існування таборів “перевиховання” тюркського корінного народу уйгурів, що сповідує іслам.

Українські Національні Новини

Новини Світу