hrw-zayavila-pro-vikoristannya-khimichnoyi-zbroyi-uryadovimi-silami-v-siriyi

HRW заявила про застосування хімічної зброї урядовими силами в Сирії

 • 8968 переглядiв

КИЇВ. 14 лютого. УНН. Протягом заключного місяця битви за Алеппо сирійські урядові сили планомірно застосовували токсичні хімікати по контрольованих опозицією районах міста. Про це заявила напередодні правозахисна міжнародна організація Human Rights Watch, передає УНН.

"На підставі телефонних і очних інтерв'ю зі свідками і аналізу відеоматеріалів, фотографій і постів в соціальних мережах ми задокументували щонайменше вісім епізодів за період з 17 листопада до 13 грудня 2016 року, коли вертольоти урядової авіації скидали хлор на житлові райони, іноді - по кілька балонів", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у HRW, у результаті загинули щонайменше 9 цивільних осіб, в тому числі четверо дітей, і близько 200 отримали поранення.

За даними правозахисників, удари завдавалися по тих районах, де урядові сили планували наступальні операції; вогнища ураження починаються на сході і переміщаються в західному напрямку разом з лінією боїв.

"Картина епізодів скидання хлору свідчить про те, що ми маємо справу не з особистою ініціативою окремих акторів, що вийшли з під контролю, а з частиною загальної військової стратегії зайняття міста. Рада Безпеки ООН не повинна спускати застосування хімічної зброї ні сирійській владі, ні будь-кому іншому", - заявив заступник директора HRW з надзвичайних ситуацій Уле Солванг.

Радбез ООН поки ще не вживав заходів за підсумками роботи Спільного механізму з розслідування ООН і Організації з заборони хімічної зброї, який ідентифікував частини і підрозділи урядових сил, відповідальні за колишні випадки бойового застосування хлору в Сирії. Необхідно ввести санкції щодо їх командування, вважає HRW.

Нагадаємо, минулого року повідомлялося, що "Ісламська держава" застосувала хімічну зброю в Сирії.

Українські Національні Новини

Новини Світу