ifa-testuvannya-na-vidminu-vid-plr-ne-privodit-do-velicheznikh-sistemnikh-pomilok-favorov

ІФА-тестування, на відміну від ПЛР, не приводить до величезних системних помилок - Фаворов

 • 48306 переглядiв

КИЇВ. 26 червня. УНН. ІФА-тестування, на відміну від ПЛР, не приводить до величезних системних помилок. Про це в коментарі УНН заявив провідний епідеміолог, інфекціоніст, доктор медичних наук, експерт Центру з контролю захворюваності CDC (Атланта, США) Михайло Фаворов.

Він уточнив, що відноситься до ПЛР позитивно. Разом з тим, ПЛР, як метод діагностики covid-19, має низку обмежень, попереджає Фаворов.

Так, по-перше, ПЛР потребує сертифікованих акредитованих лабораторій.

"А після того, як почалася вакханалія, і всі лабораторії в світі стали ставити ПЛР, вони, вибачте мене, контамінували (забруднювали - прим.) всю поверхню. Можна брати просто з підлоги мазок - і у вас буде позитивний тест, тому що ручне виділення, тому що люди повинні були працювати цілодобово, величезна кількість хворих була і ніяких більше тестів.

Таким чином, ПЛР, на жаль, призвело до того, що у нас вийшла дуже сильна розбіжність між клінічними даними: це коли людина захворіла, приходить - а у нього немає ПЛР, а інший приходить без симптомів - у нього є ПЛР. Тоді вважалося, що це - правда, і ніхто не думав, що це псевдопозитивний або псевдонегативний результат тесту. Таким чином, з ПЛР дійсно виникли великі проблеми. І поки вони виникали вдалося отримати тест на антитіла (ІФА-тести - прим.)", - пояснює він.

Поряд з цим, серологічні тести вважаються набагато більш надійними, каже Фаворов.

"Вони не вимагають акредитованих лабораторій, вони не пов'язані з контамінацією. Звичайно, помилки можуть бути, наприклад, якщо взяли тест у однієї людини, а написали в папірець іншій. Але ось таких величезних і системних помилок, як при ПЛР, немає.

Сьогодні ми можемо говорити, що існуючі тести стали дуже пристойними. І в Україні є дуже пристойні тести, якими ми задоволені", - підкреслив інфекціоніст.

Разом з тим, метод ПЛР-діагностики важливий, особливо в сумнівних випадках.

"Але те, що кожна людина, котра захворіла або з клінічними проявами, має тестуватися на антитіла, це - очевидно, і весь світ уже до цього прийшов.

Будь-яка людина, що поступає в стаціонар, повинна мати в першу добу результат тесту на антитіла. Все інше - потім. Головне її протестувати на антитіла. Якщо у вас симптоми і плюс антитіла - ви хворий", - підкреслив експерт.

Українські Національні Новини

Суспільство