import-palmovogo-masla-v-ukrayinu-dosyag-maksimumu

Імпорт пальмового масла в Україну досяг максимуму

 • 12314 переглядiв

КИЇВ. 15 січня. УНН. За останні сім сезонів імпорт пальмової олії в Україну досяг максимуму, повідомляє УНН з посиланням на дані аналітичного центру "УкрАгроКонсалт".

Так, в листопаді 2017 року імпорт пальмової олії в Україну склав 28,8 тис. тонн, що на 88% більше в порівнянні з попереднім місяцем (15,3 тис. тонн) і на 51,6% щодо листопада минулого року.

"У 2017/18 сезоні (вересень-листопад) Україна імпортувала максимальний за останні сім сезонів обсяг пальмового масла - близько 78 тис. тонн, що на 43,7% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого сезону (54,6 тис. тонн)", - констатували аналітики.

Відзначається, що географія імпорту пальмової олії в Україну продовжує демонструвати зміни, характерні для початку поточного сезону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штраф у 1700 грн не змусить виробника відмовитися від пальмового масла

А саме, Індонезія далі нарощує поставки і займає 74% всього українського імпорту. Малайзія (6%), навпаки, знизила товарний потік і поступилася першістю новому гравцеві - Гондурасу (15%).

Нагадаємо, Україна нарощує імпорт пальмового масла другий рік поспіль. Рівень фальсифікації вітчизняного молочного ринку, тим часом, вже перевищує 50%.

Нардеп Сергій Тригубенко з цього приводу заявив, що пальмова олія використовується для фальсифікації продуктів харчування сьогодні практично безконтрольно. За його словами, "пальму" активно додають не тільки в молочні продукти, а й в дитяче харчування, кондитерські вироби і навіть морозиво.

"Вважаю, що до питання (щодо обмеження застосування пальмового масла в харчовій промисловості) саме час повернутися: зібрати профільний комітет, прибрати з документа (законопроект № 3871 - ред.) популізм, попрацювати з експертами харчової галузі та все ж внести в зал проект, який здатний захистити українського споживача від надмірного вживання пальмового масла", - заявив він.

Українські Національні Новини

Економіка