indiia-oholosyla-datu-naimasshtabnishykh-vyboriv-na-planeti

Індія оголосила дату наймасштабніших виборів на планеті

 • 38129 переглядiв

Загальні вибори в Індії, найбільші у світі з майже мільярдом виборців, що мають право голосу, розпочнуться 19 квітня і триватимуть шість тижнів, а результати будуть оголошені 4 червня, оскільки чинний прем'єр-міністр Нарендра Моді претендує на третій термін поспіль.

Індія оголосила дату загальних виборів, які розпочнуться 19 квітня і триватимуть шість тижнів. Більшість опитувань вже прогнозують перемогу чинного прем'єр-міністра Нарендри Моді та його індуїстської націоналістичної партії "Бхаратія Джаната", повідомляє Reuters, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що це найбільші вибори у світі із майже мільярдом виборців, які мають право голосу.

Голосування у найбільшій демократії світу розтягнеться на сім етапів, різні штати голосуватимуть у різний час, а результати будуть оголошені 4 червня.

Понад 970 мільйонів виборців – це 10% населення світу, обиратимуть 543 депутатів нижньої палати парламенту терміном на п'ять років.

Моді, який балотується на третій термін поспіль, зіткнувся з невеликими труднощами, оскільки головний опозиційний альянс із понад двох десятків регіональних партій на чолі з партією Індійський національний конгрес, схоже, дає тріщини, на тлі суперництва, політичних перебіжчиків та ідеологічних столиків.

Аналітики кажуть, що вибори, ймовірно, закріплять Моді як одного з найстійкіших і найпослідовніших лідерів Індії, який прагне перетворити країну зі світської демократії на відверто індуїстську державу.

Кожен етап виборів триватиме один день, і цього дня голосуватимуть кілька виборчих округів, розташованих у різних штатах, густонаселених містах та віддалених селищах. Поетапне голосування дозволяє уряду розгорнути десятки тисяч військових для запобігання насильству та транспортуванню членів виборчих комісій та машин для голосування.

Доповнення

В Індії діє мажоритарна багатопартійна виборча система, в якій перемагає кандидат, який одержав найбільшу кількість голосів.

Напередодні виборів Моді проводить турне країною, відкриваючи нові проекти, виступаючи та спілкуючись із виборцями. Підтримка чинного лідера різко зросла після того, як у січні він відкрив індуїстський храм у північному місті Айодхья, що багато хто сприйняв як неофіційний початок передвиборчої кампанії, оскільки це стало виконанням давньої обіцянки його партії.

Контекст

73-річний Моді вперше прийшов до влади в Індії у 2014 році на обіцянках економічного розвитку, представляючи себе як аутсайдера, який розправляється з політичною елітою. З того часу він став популярним і змішав релігію з політикою у формулі, що глибоко резонує з індуїстським населенням країни.

Критики кажуть, що майже десятиліття правління Моді ознаменувалося зростанням безробіття, навіть на тлі покращення економіки, нападами індуїстських націоналістів на меншини країни, особливо мусульман, та звуженням простору для інакодумства та вільних ЗМІ. Опозиція заявляє, що перемога партії Моді може поставити під загрозу статус Індії як світської, демократичної держави.

Індія домоглася звільнення частини своїх громадян з армії рф26.02.24, 09:38 • [views_0]