indiya-oprilyudnila-ofitsiynu-zayavu-ministriv-g20-za-pidsumkami-zustrichi

Індія оприлюднила офіційну заяву міністрів G20 за підсумками зустрічі

 • 7206593 переглядiв

КИЇВ. 2 березня. УНН. Індія оприлюднила офіційну заяву за підсумками зустрічі на рівні міністрів закордонних справ 20 країн – G20 у Нью-Делі. У заяві погоджені всі пункти, окрім питання російської агресії проти України, передає УНН з посиланням на документ.

Деталі

Насамперед наголошується, що у документі, який складається з 24 параграфів – всі учасники саміту не погодили лише третій та четвертий пункти, де згадується агресія росії проти України.

Третій та четвертий параграфи взяті з Декларації лідерів G20 на Балі (15-16 листопада 2022 року), які на той момент були погоджені всіма країнами-членами, окрім росії та Китаю.

У зазначених пунктах наголошується, що війна в Україні ще більше негативно вплинула на світову економіку. Лідери мали дискусію з цього питання.

“Ми повторили нашу позицію, висловлену на інших форумах, включаючи на Раді Безпеки ООН та Генеральній Асамблеї ООН, де в Резолюції від 2 березня 2022 року, прийнятою більшістю голосів, засуджується агресія російської федерації проти України та вимагається повний та безумовний вихід військ рф з території України. Більшість членів рішуче засудили війну в Україні та підкреслили, що вона спричиняє величезні людські страждання та посилює існуючу вразливість світової економіки – стримує зростання, посилює інфляцію, порушує ланцюги поставок, посилює енергетичну та продовольчу безпеку, та підвищує ризики для фінансової стабільності”, – йдеться у третьому пункті.

Водночас зазначається, що були інші погляди і різні оцінки ситуації та питання санкцій.

“Визнаючи, що G20 не є форумом для вирішення проблем безпеки, ми визнаємо, що безпекові проблеми можуть мати значні наслідки для світової економіки”, – йдеться у заяві.

У четвертому пункті наголошується на важливості дотримання всіх норм міжнародного права, що включає захист усіх принципів, закріплених у Статуті ООН, а також захист цивільних осіб та інфраструктури під час збройних конфліктів.

“Застосування або загроза застосування ядерної зброї є неприпустимими. Мирне вирішення конфліктів, зусилля з вирішення криз, а також дипломатія та діалог є життєво важливими. Сьогоднішня ера не повинна бути війни”, – йдеться в тексті документу.

Доповнення

Раніше ЗМІ повідомили, що міністр закордонних справ Індії Субрахманьям Джайшанкар заявив, що група з 20 міністрів закордонних справ - країн G20 - не змогла домовитися про формулювання опису війни росії в Україні під час дводенної зустрічі в Нью-Делі.

Українські Національні Новини

Новини Світу