infektsionist-diagnostika-gepatitu-zaymaye-menshe-chasu-nizh-yogo-likuvannya

Інфекціоніст: діагностика гепатиту займає менше часу, ніж його лікування

 • 12192 переглядiв

КИЇВ. 17 липня. УНН. Гепатит С необхідно “ловити” на ранніх стадіях. Діагностика захворювання займає менше часу, ніж його лікування. Про це у коментарі УНН розповів лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук.

За його словами, при вчасній діагностиці, лікування - швидке й ефективне. Якщо ж запустити цей процес, то і лікування буде довшим.

Гепатит С можна "підчепити" у салонах краси, стоматологічних кабінетах. Зараження вірусом відбувається внаслідок контакту з інфікованою кров'ю, попереджає Гайдук.

Виявити захворювання можна шляхом здачі крові на антитіла. Лікар радить це робити, попереджаючи, оскільки у 80% випадків захворювання перебігає безсимптомно.

"Недарма гепатит С називають "ласкавим вбивцею". Він обдурює нашу імунну систему, яка тривалий час може просто ігнорувати вірус. Простіше кажучи, поводиться як партизан: приживається і повільно, як шашіль точить меблі, руйнує наш організм", - додав він.

Часто-густо гепатит С виявляють занадто пізно - на стадії цирозу печінки, каже Гайдук.

"Через це сімейні лікарі мали б радити своїм пацієнтам час від часу обстежуватися на гепатит", - каже він.

УНН нагадує про те, що в Україні з'явився спеціалізований сайт про гепатити С і В. Його запустила компанія HETERO як соціальну ініціативу - (тут https: //gepatit.net.ua/ ) про вірусні гепатити В і С. На цьому сайті можна знайти необхідну інформацію про дані віруси і адреси клінік (як приватних, так і державних). Також представлені контакти фахівців, які діагностують і лікують гепатити В і С.

Українські Національні Новини

Суспільство