inflyatsiya-v-ssha-dosyagla-30-richnogo-maksimumu-spozhivchi-tsini-pidskochili-na-6-2

Інфляція в США досягла 30-річного максимуму. Споживчі ціни підскочили на 6,2%

 • 16779 переглядiв

КИЇВ. 10 листопада. УНН. У жовтні інфляція в США досягла максимуму за три десятиліття, що призвело до широкого та значного зростання цін для домогосподарств на все, від продуктів харчування до автомобілів, через постійний дефіцит пропозиції та високий споживчий попит. Про це пише УНН з посиланням на Reuters та WSJ.

Деталі

Міністерство праці США повідомило, що індекс споживчих цін, який вимірює, скільки споживачі платять за товари та послуги, зріс у жовтні на 6,2% порівняно з минулим роком. Це був найшвидший темп за 12 місяців з 1990 року та п’ятий місяць поспіль, коли інфляція сягнула рівня вище 5%.

Індекс споживчих цін підскочив на 0,9% минулого місяця після зростання на 0,4% у вересні, повідомляє Міністерство праці. Ціни на продукти харчування зросли на 0,9%, переважно на м’ясо, яйця, рибу, овочі, крупи та хлібобулочні вироби. Крім того, їсти поза домом коштувало дорожче. Але ціни на алкогольні напої впали.

Вартість проживання в готелях і мотелях зросла на 1,5%. Ціни на вживані автомобілі та вантажівки підскочили на 2,5% після зниження протягом двох місяців поспіль. Ціни на нові автомобілі зросли на 1,4%. Зростання фіксують сьомий місяць поспіль. Світовий дефіцит напівпровідників підриває виробництво автомобілів.

Витрати на охорону здоров’я зросли на 0,5%, що є найбільшим зростанням за останні 17 місяців. Споживачі також платили більше за домашні меблі, відпочинок та догляд. Витрати на страхування транспортних засобів та одяг не змінилися. Ціни на авіаперевезення знизилися на 0,7%.

Минулої п’ятниці уряд США повідомив, що в жовтні в економіці було створено 531 тисячу робочих місць, при цьому щорічне зростання заробітної плати стало найбільшим за останні вісім місяців. Чисельність робочої сили скоротилася на 3 мільйони в порівнянні з рівнем до пандемії, що ускладнює заповнення 10,4 мільйона вакансій станом на серпень.

Однак заробітна плата відстає від інфляції, що підриває купівельну спроможність домогосподарств. Звіт Міністерства праці показав, що середній тижневий заробіток з поправкою на інфляцію в жовтні знизився на 0,9% і на 1,6% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Обмеження пропозиції та висока інфляція обмежили економічне зростання найповільнішими темпами за понад рік у третьому кварталі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інфляція продовжує триматися вище 10%: які продукти дорожчають найбільше

Українські Національні Новини

Новини Світу