instytut-natsionalnoi-pamiati-radyt-demontuvaty-arku-druzhby-narodiv-u-kyievi

Інститут національної пам'яті радить демонтувати Арку дружби народів у Києві

 • 97104 переглядiв

Український інститут національної пам'яті заявляє, що Арка дружби народів у Києві, споруджена у 1982 році на честь створення СРСР та Жовтневої революції, символізує імперську політику росії і має бути повністю демонтована.

В Українському інституті національної пам'яті кажуть, що Арка дружби народів в Києві символізує імперську політику росії і підлягає демонтажу. Про це пише УНН з посиланням на висновки фахівців УІНП.

Деталі 

Підставою для експертизи став закон "Про засудження та заборону пропаганди імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії", ухвалений парламентом 21 березня 2023 року.

Зазначається, що сама що Арка дружби народів була встановлена на території Хрещатого парку в Києві в 1982 році. Подію присвятили 60-річчю створення СРСР та 65-й річниці Жовтневої революції 1917 року. Сам монумент символізує "возз'єднання України з росією".

У Києві демонтували черговий радянський пам'ятник, який прославляв "січневе повстання" більшовиків23.12.23, 16:59 • [views_0]

Арка зв'язувала дві скульптурні композиції: робітників ‒ росіянина та українця, що тримали стрічку з орденом "Дружби народів", та стелу з багатофігурною групою, що символізує Переяславську раду 1654 року.

Самі фігури демонтували ще у квітні 2022 року, але в  інституті національної пам'яті наголошують, що архітектурний комплекс залишається втіленням міфу про "возз'єднання" України з рф у 1654 році.

В УІНП пояснюють, що Переяславська угода 1654 року була військово-політичним союзом. Проте у радянські часи події трактували як "віковічне прагнення українського народу возз'єднатися з російським".

Таким чином радянська пропаганда намагалася знівелювати пам'ять про українські державницькі традиції — часів Національно-визвольної війни 1648-1657 років та Української революції 1917‒1921 років.

Фахівці інституту національної пам'яті підкреслюють, що в умовах повномасштабного вторгення цей міф активно використовується для обґрунтування "законності" путінських територіальних претензій. 

З огляду на викладене вище, розміщена у Хрещатому парку міста Києва Арка дружби народів, що присвячена подіям, пов’язаним із здійсненням російської імперської політики та її глорифікацією (встановлена у 1982 р. з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року), належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу

- наголошують УІНП.

Нагадаємо

У Києві у межах декомунізації демонтували памʼятник "Таращанець" в сквері Дарницького району. Повідомляється, що надалі монумент зберігатиметься в музеї-майстерні Зноби-Голембієвських.

Володимир Омельченко

Війна