irakski-antiuryadovi-aktivisti-vimagayut-politichnikh-zmin-pislya-zavorushen

Іракські антиурядові активісти вимагають політичних змін після заворушень

 • 101302 переглядiв

КИЇВ. 2 вересня. УНН. Сотні іракців, обурених багатомісячною політичною кризою, протестували в столиці Багдаді в п'ятницю, через кілька днів після того, як кровопролитні сутички між шиїтськими угрупованнями, що суперничають, викликали побоювання масових заворушень. Про це УНН пише з посиланням на AFP.

Деталі

Розмахуючи транспарантами та іракськими прапорами, протестуючі вимагали повної політичної перебудови.

Демонстранти вигукували гасло «Арабської весни»: «Народ хоче падіння режиму» та «Іран більше не правитиме».

Протести пройшли за 11-місячним політичним колапсом, внаслідок якого країна залишилася без нового уряду, прем'єр-міністра та президента, а угруповання шиїтів не погоджувалися сформувати коаліцію після виборів у жовтні минулого року.

Доповнення

Зіткнення між прихильниками могутнього шиїтського священнослужителя Муктади аль-Садра та угрупованнями, що підтримуються Іраном, на початку цього тижня перетворили "Зелену зону" Багдаду, де розташовані урядові будівлі і посольства, на поле битви.

Тридцять прихильників Садра було вбито майже за 24 години зіткнень, які спалахнули у понеділок після того, як його прихильники штурмували штаб-квартиру уряду.

Насильство перемістилося на південь країни в четвер, де в результаті нічних зіткнень між бойовиками, пов'язаними з Садром, і силами партії Асаїб Ахль аль-Хак, які підтримуються Іраном, загинули чотири бойовики.

Серед убитих були двоє членів загону Садра Сарайя аль-Салам.

Додамо

Багата нафтою країна була розорена десятиліттями конфліктів та повсюдної корупції: погана інфраструктура, перебої в подачі електроенергії, нестача води.

За даними ООН, незважаючи на нафтове багатство Іраку, багато громадян живуть у злиднях, а близько 35% молодих людей не мають роботи.

Українські Національні Новини

Новини Світу