iran-nazvav-zvit-kanadi-pro-zbittya-litaka-mau-silno-politizovanim

Іран назвав звіт Канади про катастрофу літака МАУ "сильно політизованим"

 • 22277 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. Іран піддав критиці як “вкрай політизований” звіт спеціальної канадської судово-медичної групи, в якому Канада звинуватила Іран в “некомпетентності і нерозсудливості” в зв’язку з катастрофою літака МАУ в небі над Тегераном. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

У звіті, опублікованому в четвер, йдеться, що, хоча збиття літака МАУ не було навмисним, воно не знімає з іранської влади відповідальності за інцидент.

Іран визнав, що збив авіалайнер незабаром після зльоту з Тегерана в січні 2020 року, в результаті чого загинуло 176 осіб, і звинуватив у "катастрофічній помилці" сили, що знаходилися в стані підвищеної бойової готовності під час конфронтації з США.

Серед загиблих 55 громадян Канади і 30 з видом на проживання.

"З юридичної точки зору вони (Канада) не мають ніяких повноважень для підготовки односторонніх або довільних звітів або коментарів з приводу авіакатастрофи за межами їхньої юрисдикції", - заявив Мохсен Бахарванда, заступника міністра закордонних справ Ірану з міжнародних та правових питань.

"Якщо це вкрай політизоване і незаконне поводження Канади стане нормою, всі країни, навіть галузь цивільної авіації, стануть основними жертвами... Іран виконав свої зобов'язання за міжнародним правом і продовжує виконувати їх", - сказав Бахарванд, додавши, що його країна володіє досвідом, щоб дати будь-які необхідні роз'яснення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС України про звіт Канади через збиття літака МАУ: Іран відповідальний за смерть 176 невинних людей

Доповнення

Оттава неодноразово скаржилася, що офіційне пояснення Ірану не дало відповіді на багато важливих питань про збиття літака МАУ.

Канада та інші країни вимагають компенсації сім'ям жертв. У Канади немає офіційних дипломатичних відносин з Іраном, що робить цей процес тривалим і складним.

У березні органи цивільної авіації Ірану назвали помилку оператора ППО причиною катастрофи літака МАУ. Іран висунув звинувачення 10 посадовим особам у зв'язку з інцидентом.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    На довгі вихідні призначили додаткові поїзди

     • 11989 переглядiв

    Метро Києва відновило нормальну роботу після НП

     • 18528 переглядiв