iran-ne-vidpoviv-na-notu-ukrayini-pro-vregulyuvannya-vsikh-pitan-u-spravi-ps-752-mzs

Іран не відповів на ноту України про врегулювання всіх питань у справі PS 752 - МЗС

 • 13868 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Іран досі не відповів на ноту України про врегулювання всіх питань у справі українського літака рейсу PS 752, який збили поблизу Тегерана в січні. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін у листуванні з Радіо Свобода, передає УНН.

“Перша нота з нашими вимогами і пропозиція для врегулювання всіх питань була направлена до Ірану ще 11 січня. Це озвучував і президент України Володимир Зеленський. Станом на сьогодні, а це п’ять місяців, ми не отримали жодної офіційної відповіді. У цій ноті також ішлося і про готовність України провести переговори з Іраном. Відповіді немає. Є лише висловлювання в пресі щодо готовності”, — написав Єнін.

Він вважає, що “гарним жестом” була б передача Україні чорних скриньок з літака.

Заступник міністра запевнив, що Україна не затримуватиме переговори з Іраном.

“Я впевнений, що до моменту отримання письмової відповіді від Ірану на нашу січневу ноту, президент уже створить делегацію України. Затримки в початку переговорах від України не буде”, — заявив Єнін.

Він додав, шо вимога української сторони до Ірану проста: “як технічне, так і кримінальне розслідування мають відповідати базовим принципам неупередженості, незалежності і прозорості”.

“Тому наші слідчі органи і органи прокуратури постійно направляють запити про надання правової допомоги до своїх іранських колег. Коли завершувати слідство, залежитиме від прокуратури, яка є незалежною відповідно до Конституції”, — заявив Єнін.

Як повідомляв УННрозслідування Іраном катастрофи літака "Міжнародних авіаліній України" майже завершено. Влада країни впевнена, що бортові самописці літака не містять будь-яку важливу інформацію.

Нагадаємо, літак МАУ зазнав катастрофи недалеко від столиці Ірану Тегерана, невдовзі після вильоту, вранці 8 січня. На борту літака було 167 пасажирів (більшість з них громадяни Ірану і Канади) і 9 членів екіпажу — громадяни України. Усі вони загинули, зокрема, й 11 українців.

У ніч на 11 січня Іран визнав, що випадково збив літак МАУ. Згодом в Ірані підтвердили, що літак МАУ було збито двома ракетами.

Українські Національні Новини

Політика