iran-zaprovadzhuye-novi-represivni-zakhodi-v-interneti-schob-zavaditi-protestam

Іран запроваджує нові репресивні заходи в Інтернеті, щоб завадити протестам

 • 143598 переглядiв

КИЇВ. 23 вересня. УНН. Іранська влада ввела жорсткі та цілеспрямовані обмеження на використання Інтернету, щоб завадити збору протестувальників і не допустити демонстрації зображень репресій. Про це УНН повідомляє з посиланням на агенство AFP.

Деталі

Мобільні мережі передачі даних були відключені та введені серйозні регіональні обмеження на доступ до Instagram і WhatsApp.

Активісти висловили тривогу, що обмеження, які торкаються і Instagram, який досі залишався незаблокованим в Ірані і користується величезною популярністю. Спостерігачі також наголошують на регіональній спрямованості відключень інтернету, особливо в Курдистані, де відбулися одні з найзапекліших зіткнень.

Компанія Netblocks, що займається моніторингом доступу до Інтернету, назвала це обмеження найжорсткішим з часу жорстокого придушення протестів у листопаді 2019 року, коли в країні відбулося безпрецедентне майже повне відключення Інтернету.

Під час хвилі протестів в Ірані в листопаді 2019 року, викликаної зростанням цін на пальне, активісти стверджують, що відключення інтернету дозволило владі проводити криваві репресії, які значною мірою приховані від світу.

Amnesty International повідомляє, що тоді було вбито 321 людину, але підкреслює, що це включає лише підтверджені смертельні випадки, а реальні втрати можуть бути набагато вищими.

Правозахисна група заявила, що тепер вона "серйозно стурбована тим, що іранська влада порушує доступ до Інтернету та мобільних мереж", і закликає світових лідерів вжити термінових заходів, чинячи тиск на Іран, "щоб він припинив вбивати і ранити більше протестувальників під покровом темряви".

Блокування основних платформ Іраном в останні роки, включаючи Facebook, Twitter, Telegram, YouTube та TikTok, зробило Instagram і WhatsApp двома найбільш широко використовуваними програмами.

Додамо

Протести спалахнули тиждень тому через смерть у Тегерані 22-річної Махси Аміні після її арешту поліцією моралі.

З моменту початку протестів внаслідок придушення іранськими силами безпеки загинув щонайменше 31 мирний житель.

You all are HERO.
زنده باد مقاومت.
زنده باد ایران آزاد.#OpIran #Anonymous #MahsaAmini #مهسا_امینی pic.twitter.com/Mo88NMpChA

— Anonymous-City (@YourAnonOneCity) September 22, 2022

Українські Національні Новини

Новини Світу