iranski-bezpilotniki-v-ukrayini-politolog-rozpoviv-z-yakimi-naslidkami-mozhe-stiknutisya-vlada-iranu

Іранські безпілотники в Україні: політолог розповів, з якими наслідками може стикнутися влада Ірану

 • 234708 переглядiв

КИЇВ. 28 вересня. УНН. Незалежно від того, чи була передача росії іранських безпілотників безпосередньо за участі влади Ірану, чи за допомогою третіх країн або приватних компаній, Захід все ж надасть відповідь. Це можуть бути і економічні санкції, і підтримка протестних настроїв, і навіть повалення існуючого режиму Ірану. Про це в коментарі УНН розповів політолог Володимир Воля.

Цитата

«Зараз ми бачимо, що є дрони, які ідентифікують як дрони іранського виробництва. Де виготовлялися конкретно саме ці апарати: в Ірані, чи на території якоїсь іншої країни – поки що незрозуміло. Друге питання, що виникає – хто їх передавав? Чи це дрони, виробництво яких відбувалося на території третьої країни, чи приватна компанія закупила їх для передачі в росію. Також можливо, що дрони виготовлялися на території самої росії, і тоді виникає питання про передачу технологій. Тому, я думаю, що зараз спецслужби активно це вивчають», – повідомив Воля.

Він вважає, що незалежно від того, чи це була пряма передача дронів від іранської влади, чи іншими способами вони потрапили до росії, США, Європа та Ізраїль без відповіді не залишать цей факт.

«У будь-якому разі реакція буде, тому що фактично іранська влада допомагає путіну у війні проти України. Які конкретно санкції – поки складно сказати. Зараз в Ірані протестний вибух і гостра внутрішньополітична криза. Я думаю, що можна очікувати різних нюансів, як підтримки опозиції і протестів, так і фінансово-торгівельного тиску на іранську владу. Також я не виключаю, що ізраїльські і західні спецслужби більш активно діятимуть саме на повалення теперішнього іранського керівництва, яке створює десятки проблем, у тому числі і щодо отримання ядерної зброї. Ми бачимо, що Іран не дуже поспішає повертатися в угоду з приводу ядерної програми і вимагає припинити розслідування МАГАТЕ. Тож історія з дронами ще більше ускладнила відносини Ірану із Заходом. Я думаю, що іранське керівництво дуже прорахувалося, коли пішло на надання прямої чи непрямої допомоги путіну для ведення війни проти України. Цим кроком вони переграли самі себе», – вважає політолог.

Але навіть економічний тиск уже допоможе в дестабілізації правлячого режиму Ірану. Ті протести, що відбуваються зараз в країні, – це похідна не лише теперішнього політичного режиму, а й соціально-економічних проблем, які назрівали ще з минулого року. А через війну путіна додалися проблеми і з продовольством, зокрема, це проблема зростання світових цін на нього. Тому фінансові обмеження з боку Заходу стануть відчутними для іранської влади.

«Звісно, вони можуть, як Ердоган, сказати, що це приватна компанія передала дрони. Бо аналогічна ситуація була з “Байрактарами”, коли росіяни закидали Ердогану, що Туреччина їх постачає Україні. Тоді Ердоган відповів, що це не держава, а приватна компанія їх продає Україні. Можливо, такий “фокус” спробують провернути й іранські керівники, сказавши, що дрони виготовлені на території іншої країни. Наприклад, у Таджикистані, а вони не мають до цього відношення. Проте, у це важко повірити. Тим більше, була інформація, що їх літаками напряму з Ірану доставлено в росію. А це означає, що іранська влада могла не допустити передачу дронів, навіть якщо це відбувалося через приватну компанію. Тож Ірану буде складно реабілітуватися. Хіба що покаятися, збільшити компенсації за збитий український літак, засудити дії путіна в Україні і повернутися до ядерної програми», – зазначив Воля.

Нагадаємо

росія останніми днями атакувала в Україні за допомогою безпілотників-камікадзе, які, за словами українських військових, були іранськими безпілотниками Shahed-136. 23 вересня українські військові вперше збили багатоцільовий ударний БпЛА іранського виробництва Mohajer-6.

Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан заявив, що Тегеран не підтримує жодну із сторін війни рф проти України і вважає неправильним відправлення будь-якою стороною зброї як Україні, так і росії.

Через постачання Іраном зброї росії для ведення війни українська сторона ухвалила рішення позбавити посла Ірану в Україні акредитації та суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу посольства в Києві.

Українські Національні Новини

Політика