iranski-sudna-peresliduvali-britanskiy-tanker-u-perskiy-zatotsi

Іранські судна переслідували британський танкер у Перській затоці

 • 8858 переглядiв

КИЇВ. 11 липня. УНН. П'ять кораблів, що ймовірно належать іранському Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР), наблизилися в середу до британського танкера в Перській затоці і зажадали, щоб екіпаж зупинив судно в іранських територіальних водах, проте незабаром припинили ці спроби після попередження з боку підійшов британського військового корабля. Про це повідомив неназваний представник влади США, інформує УНН з посиланням на "Голос Америки".

У Міністерстві оборони Великої Британії ця подія поки не прокоментували.

Інцидент стався майже через тиждень після того, як британські морські піхотинці висадилися на борт іранського танкера Grace 1 поруч з Гібралтаром і затримали судно і екіпаж за підозрою в порушенні перевезення нафти в Сирію, що знаходиться під санкціями Євросоюзу. У середу вдень президент Ірану Хасан Рухані заявив, що на Велику Британію чекають "наслідки" у зв'язку із захопленням іранського танкера.

Нагадаємо, у травні і червні поруч з південним узбережжям Ірану були атаковані кілька танкерів різних країн. США звинувачують в цих нападах Тегеран, в Ірані причетність до атак заперечують.

Представники влади США повідомили в середу на умовах анонімності, що інцидент з британським танкером British Heritage стався на півночі Ормузської протоки.

"Корабель Королівських ВМС Montrose, який також там знаходився, націлив зброю на (іранські) судна і попередив їх по радіозв'язку, після чого вони (іранці) відійшли", - повідомило Reuters одне з джерел. "Це було переслідуванням і спробою перешкодити проходу (танкера)", - заявив інший.

Сполучені Штати сподіваються переконати своїх союзників створити в найближчі пару тижнів військову коаліцію для захисту стратегічних водних шляхів, що проходять повз узбережжя Ірану і Ємену. Про це у вівторок заявив генерал морської піхоти Джозеф Данфорд, голова Об'єднаного комітету начальників штабів ВС США.

Українські Національні Новини

Новини Світу