ispaniia-vshanovuie-20-tu-richnytsiu-vybukhiv-u-madrydskomu-poizdi-2004-roku

Іспанія вшанувала пам'ять жертв терактів 11 березня 2004 року

 • 26901 переглядiв

В Іспанії згадують жертв терактів у кількох потягах у Мадриді в 2004 році. В результаті терактів загинули 192 людини і майже 2 000 отримали поранення.

Іспанія вшановує пам'ять загиблих через вибухи, які сталися 11 березня 2004 року, після серії бомбових атак терористичної організації "Аль-Каїда". Теракт забрав життя майже 200 людей у приміських поїздах.

Про це передає УНН із посиланням на Euronews.

Через двадцять років після терористичних атак 11 березня 2004 року в Мадриді, пам'ять жертв терактів в Іспанії вшановують численними заходами.

- повідомляє ЗМІ.

Контекст

У понеділок, рівно двадцять років тому, в столиці Іспанії сталася серія бомбових атак терористичної організації "Аль-Каїда". Ці терористичні атаки, що були тривалий час наймасштабнішими в Європі, призвели до загибелі 192 осіб і майже 2000 поранених. Це найсерйозніший напад ісламістів в європейській історії.

Деталі

Король Іспанії Феліпе та королева Летиція вшанували пам'ять жертв терактів у Мадриді в 2004 році. Іспанська королівська пара вшанувала хвилиною мовчання під час зустрічі в Мадриді, а Феліпе також виголосив промову.

Більшість із нас чудово пам’ятає, де ми були, що ми робили і навіть які почуття у нас були того фатального ранку

- сказав іспанський король. 

Феліпе згадує, як того ж дня він пішов до лікарні зі своєю дружиною Летицією та матір’ю Софією, щоб підтримати постраждалих та їхні родини. 

Уряд та звинувачення ETA

Консервативний уряд Іспанії спочатку звинуватив баскську підпільну організацію ЕТА (баскська ліворадикальна, націоналістична організація сепаратистів, яка виступала за незалежність Країни басків - регіону, розташованого на півночі Іспанії та південному заході Франції).

Але незабаром з'ясувалося, що за цим стоїть ісламістська мережа Аль-Каїда.

11.03.24, 14:49 • [views_0]

Бомба, що не розірвалася, вивела поліцію на слід злочинців, і під час рейду в передмісті Мадрида Леганесі 3 квітня ватажок підірвав себе, вбивши шістьох своїх спільників і поліцейського. У 2007 році у цій справі було засуджено 19 осіб.

Меморіал на залізничній станції Аточа

Після мадридських терактів 11 березня стало європейським днем пам'яті жертв тероризму. На мадридському вокзалі Аточа, де 20 років тому сталося найбільше вибухів, перехожі зібралися біля нового підземного меморіалу, залитого кобальтово-синьою фарбою. Попередній меморіал довелося демонтувати через розширення лінії метро.

Нагадаємо

Щонайменше три моряки загинули внаслідок ракетної атаки хуситів на торгове судно в Аденській затоці.  Це перший випадок загибелі людей відтоді як хусити почали напади на судна в одному з найважливіших морських шляхів у світі через війну Ізраїлю в Газі.

В Австрії та Німеччині арештували кількох людей, яких підозрюють у підготовці терактів у соборах Кельна, Відня та Мадрида, за якими, ймовірно, стоїть ісламістський терористичний осередок.

11.03.24, 17:41 • [views_0]