istorichne-rishennya-estoniya-viznala-diyi-rosiyi-v-ukrayini-genotsidom

Історичне рішення: Естонія визнала дії росії в Україні геноцидом

 • 108222 переглядiв

КИЇВ. 21 квітня. УНН. Парлемент Естонії (Рійгікогу) визнав злочини росії в Україні геноцидом українського народу. Про це ідеться у заяві на сайті парламенту, пише УНН.

Деталі

На сьогоднішньому засіданні Рійгікогу ухвалив подану 84 депутатами заяву "Про військові злочини та геноцид російської федерації в Україні".

Парламент зазначив у заяві, що під час російської агресії виявили систематичні та масові військові злочини, скоєні російськими збройними силами проти українського народу.

"російська федерація здійснила акти геноциду, зокрема, масові злочини, проти мирного населення на тимчасово захоплених територіях, зокрема у містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь та Маріуполь, у багатьох інших населених пунктах України. Вони полягають у вбивстві, викраденні людей, депортації, позбавленні волі, тортурах, згвалтуванні, а також здійснення наруги з трупів", - йдеться у повідомленні.

Згідно із заявою, Рійгікогу визнає дії російських збройних сил та військово-політичного керівництва геноцидом проти українського народу та закликає до цього і парламенти та міжнародні організації інших країн.

Рійгікогу також закликає надати підтримку у розслідуванні російських злочинів, притягненні до відповідальності винних та у співпраці з іншими державами створити міжнародний суд. 

Документ підтримали 86 членів Рійгікогу.

Також на засіданні естонського парламенту виступила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк. За її словами, сьогодні було ухвалено "історичне для України рішення".

"Визнання дій росії геноцидом важливе не лише для України, а й для Європи, і для решти світу", - заявила вона.

Додамо

Президент США Джо Байден уперше кваліфікував звірства російських військових в Україні як геноцид. Згодом з ним погодився прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Макрон відмовився називати геноцидом звірства росії в Україні та заявив, що росіяни та українці "брати". Зеленський планує обговорити з ним цю заяву.

Раніше Верховна Рада визнала дії російської держави та армії в Україні геноцидом українського народу

Українські Національні Новини

Новини Світу