ivchenko-poyasniv-chomu-gromadi-zgidno-z-novimi-zemelnimi-reformami-ne-zmozhut-rozporyadzhatisya-otrimanoyu-zemleyu

Івченко пояснив, чому громади згідно з новими "земельними реформами" не зможуть розпоряджатися отриманою землею

 • 13673 переглядiв

КИЇВ. 25 травня. УНН. Так звана "земельна реформа" передбачає також передачу держземель за межами населених пунктів в комунальну власність ОТГ. Чому це зовсім не схоже на вдалу спробу децентралізації та з якої причини для громад нічого не зміниться у коментарі "4 каналу" пояснив член аграрного комітету народний депутат від фракції "Батьківщина" Вадим Івченко, інформує УНН.

Цитата:

"Це позитивно. Особисто я і партія "Батьківщина" давно воювали за те, щоб передати ці землі громадам. Але, на жаль, по-перше, Президент до цього закону включив багато положень щодо ринку землі, і можливість на сьогодні купівлі-продажу цінних земель, і зняття верхнього родючого шару ґрунту, і багато інших питань, які не покращують, а погіршують землеустрій і землекористування. А по-друге, якщо ми говоримо про децентралізацію і при цьому землі (передані ОТГ – ред.) на 20-30 і більше років вже в оренді, то громади від цього нічого не отримають", - пояснив Івченко.

Деталі

На думку народного депутата, рішення передати землі громадам запізнилось на 5-7 років, до того ж саме регулювання цього питання має низку вад, які врахувала фракція "Батьківщина" у своїх правках.

"Потрібно було прийняти нашу правку, де ми чітко говоримо про те, що громади через деякий час зможуть розірвати договори оренди, які на 25-30 років, і підвищити відсоткову ставку. А потім здати їх в оренду тим, хто дасть більше грошей і наповнити місцевий бюджет. Бо громади чекають не на розпорядження (землею – ред.), а на наповнення місцевих бюджетів від цього розпорядження, щоб підтримувати інфраструктуру", - наголосив Вадим Івченко.

Контекст

Президент Володимир Зеленський підписав закон №2194 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин". Закон передбачає передачу держземель за межами населених пунктів в комунальну власність ОТГ.

Доповнення

Нагадаємо, що народний депутат Вадим Івченко став офіційним уповноваженим проекту Європейської Ради “Європейський Шовковий шлях” і послом Фонду ООН з Глобального Сталого Розвитку. 

Українські Національні Новини

Політика