izrayil-skasuvav-zakon-2005-roku-pro-likvidatsiyu-poselen-na-zakhidnomu-berezi

Ізраїль скасував закон 2005 року про ліквідацію поселень на Західному березі

 • 550230 переглядiв

КИЇВ. 22 березня. УНН. Ізраїльські законодавці скасували закон 2005 року, згідно з яким чотири єврейські поселення на окупованому Західному березі було ліквідовано одночасно з виведенням ізраїльських військ із сектору Газа. Про це інформує АР, передає УНН.

Це останній крок уряду прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу, в якому домінують лідери поселенців та їхні союзники щодо сприяння поселенській діяльності на палестинській території.

Міжнародна спільнота, у тому числі найближчий союзник Ізраїлю – США, вважає поселення незаконними та виступає проти будівництва на окупованих територіях.

Ізраїль евакуював чотири поселення та в односторонньому порядку залишив Газу відповідно до законодавства 2005 року. Тодішній прем'єр-міністр Аріель Шарон стверджував, що Ізраїль не зможе зберегти поселення відповідно до майбутньої угоди з палестинцями.

З того часу ізраїльським громадянам офіційно заборонено повертатися в ці місця, хоча ізраїльські військові дозволили активістам відвідувати їх і молитися там — заборону, яку зараз скасовано.

Уряд Нетаньягу поставив розширення поселень на перше місце у своєму порядку денному і вже оголосив про будівництво тисячі нових одиниць житла в поселеннях і заднім числом санкціонував дев'ять диких аванпостів на Західному березі.

Цього тижня Ізраїль пообіцяв тимчасово призупинити подальші затвердження поселень, включаючи дозвіл на будівництво аванпостів, в рамках низки заходів, спрямованих на ослаблення напруженості напередодні складного періоду, який включає священний для мусульман місяць Рамадан і єврейське свято Песах.

Деталі

Ультранаціоналістичні члени коаліції Нетаньягу наполягали на скасуванні заборони на поселення на півночі Західного берега.

Закон був прийнятий нічним голосуванням 31 голосами проти 18 у 120-місцевому Кнесеті. Решта депутатів не голосувала.

Ітамар Бен-Гвір, поселенець із Західного берега, який нині обіймає посаду міністра заявив, що скасування заборони стало «початком виправлення історичної несправедливості», і пообіцяв продовжити розширення поселень.

Доповнення

Палестинці хочуть, щоб Західний берег та сектор Газа стали незалежною державою зі столицею у Східному Єрусалимі. Ізраїль захопив ці території під час Близькосхідної війни 1967 року.

З того часу понад 700 000 ізраїльтян переїхали до десятків єврейських поселень на Західному березі та у східному Єрусалимі. Більшість міжнародного співтовариства каже, що поселення є перешкодою для миру з палестинцями.

Через два роки після виходу Ізраїлю з Гази бойовики ХАМАС захопили контроль над територією сил президента Палестини Махмуда Аббаса. Ізраїль та Єгипет запровадили блокаду території, але ХАМАС, який виступає проти існування Ізраїлю і брав участь у чотирьох війнах проти Ізраїлю, зберігає жорсткий контроль.

У вівторок Саудівська Аравія та Об'єднані Арабські Емірати приєдналися до осуду, що зростає, висловлювань міністра фінансів Ізраїлю Бецалеля Смотрича, який заявив, що палестинської нації немає. Коментарі політика також викликали засудження з боку палестинців, сусідніх із Ізраїлем Йорданії та Єгипту, а також Європейського Союзу.

Українські Національні Новини

Новини Світу