izrayil-zaklikav-svit-prodovzhuvati-chiniti-tisk-na-iran

Ізраїль закликав світ "продовжувати чинити тиск" на Іран

 • 16945 переглядiв

КИЇВ. 29 листопада. УНН. Ізраїль закликав світових лідерів "продовжувати тиснути" на Іран і не знімати санкції в рамках ядерних переговорів, які мали відновитися у Відні в понеділок, заявивши, що "потрібен більш жорсткий нагляд" за Тегераном. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід, виступаючи в Лондоні разом зі своєю британською колегою Ліз Трасс, сказав, що Іран бере участь у переговорах(відновлення ядерної угоди-ред) лише тому, що хоче отримати доступ до грошей.

"Це те, що вони робили в минулому. І це вони зроблять і цього разу. Розвідка доповіла, це не залишає жодних сумнівів", - сказав він журналістам після підписання Меморандуму про взаєморозуміння з торгівлі, технології та оборони з Великою Британією.

"Ядерний Іран штовхне весь Близький Схід у гонку ядерних озброєнь; ми опинимось у новій холодній війні. Але цього разу бомба буде в руках релігійних фанатиків, які займаються тероризмом, як способом життя, – сказав Лапід. - Світ має запобігти цьому, і він може цьому запобігти: посилити санкції, посилити нагляд, вести будь-які переговори з позиції сили".

Трасс заявила, що Велика Британія "абсолютно налаштована" не допустити, щоб Іран отримав ядерну зброю.

"Як на мене, ці переговори є останньою можливістю для іранців прийти до столу й узгодити СВПД...", — сказала вона, маючи на увазі угоду 2015 року. - Ми розглянемо всі варіанти, якщо цього не станеться".

Ядерна угода Ірану

Іран з 1958 року є членом Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

У 1963 році Ісламська Республіка приєдналася до Договору про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі та під водою, який підписали СРСР, США та Велика Британія. Пізніше США та низка інших країн стали підозрювати Іран у розробці ядерної зброї, чому значною мірою сприяли систематичні загрози з боку Ірану на адресу Ізраїлю.

Економічні санкції стосовно Ірану, вперше запроваджені США після ісламської революції, було розширено, до них приєдналися інші країни.

У липні 2015 року у Відні, Іран та країни "шістки" (США, Велика Британія, Франція, Німеччина, Китай, Росія) досягли угоди щодо іранської ядерної програми - Спільний всеосяжний план дій. У січні 2016 року МАГАТЕ оголосило, що Тегеран виконав умови, необхідні для набуття чинності віденських домовленостей, що означало поетапне пом'якшення санкцій. Однак через рік президент США Дональд Трамп заявив про намір запровадити нові санкції проти Ірану, а 12 січня 2018 року – про необхідність "ревізії" так званої ядерної угоди з Іраном.

Українські Національні Новини

Новини Світу