kabmin-peredav-andriyivsku-tserkvu-vselenskomu-patriarkhatu

Кабмін передав Андріївську церкву Вселенському патріархату

 • 9682 переглядiв

КИЇВ. 28 листопада. УНН. Кабінет міністрів передав Андріївську церкву в Києві в постійне користування Вселенському патріархату, передає УНН.

"Кабінет міністрів передав Андріївську церкву в Києві в постійне користування Вселенському патріархату", - сказано у повідомлені.

Варто зазначити, що у документі також сказано, що користування буде безоплатним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ: Вселенський патріархат вирішив розпустити архієпископство РПЦ у Західній Європі

Будівля буде залишатися у державній власності, а Вселенський патріархат зможе її використовувати для різних релігійних обрядів, за умови дотримання закону про охорону культурної спадщини.

Нагадаємо, у ніч на 15 листопада у столиці зловмисники кинули "коктейлі Молотова" у двері Андріївської церкви. Священик Київського патріархату постраждав у результаті нападу невідомих на Андріївську церкву.

Через напад на Андріївську церкву слідчі розпочали кримінальні провадження за ст. 15 ч. 2 ст. 194 (Замах на умисне знищення або пошкодження майна) та ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андріївська церква сьогодні офіційно відійшла Константинополю

Як повідомляв УНН, 10 листопада набув чинності закон про передачу в користування Андріївської церкви Вселенському патріархату.

Нагадаємо, 11 жовтня, священний Синод Константинопольського патріархату підтвердив вже прийняте рішення про те, щоб Вселенський патріархат приступив до надання автокефалії церкві України.

Як повідомляв УНН, у п’ятницю 9 листопада закон про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника “Софія Київська” офіційно опублікували в “Голосі України”.

“Андріївська церква Національного заповідника „Софія Київська“, яка є визначним об’єктом культурної спадщини, пам’яткою архітектури національного значення, як культова споруда, що перебуває у державній власності, передається в безоплатне постійне користування Вселенському Патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій”, — йдеться у законі.

Вказано, що закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування - тобто 10 листопада.

Також зазначається, що Андріївська церква після передачі залишається у переліку об’єктів нерухомої культурної спадщини Національного заповідника “Софія Київська”.

Кабінету міністрів України доручено у місячний термін забезпечити передачу Андріївської церкви.

Як повідомляв УНН, 7 листопада Президент України Петро Порошенко підписав закон про передачу в користування Вселенському патріархату Андріївської церкви в Києві.

Нагадаємо, 18 жовтня Верховна Рада схвалила за основу і в цілому закон 9208 про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника “Софія Київська”, щодо її передачі Вселенському Патріархату.

У той же день голова ВР Андрій Парубій підписав закон та направив на підпис Президенту.

Так, 3 листопада Президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій у Стамбулі підписали угоду про співпрацю і взаємодію, яка стосується створення незалежної української церкви.

Згідно з угодою, в київській Андріївській церкві буде розташоване представництво Вселенського Патріархату для налагодження постійної комунікації.

Нагадаємо, 11 жовтня було оголошено рішення Синоду в Стамбулі, відповідно до якого Вселенський Патріархат продовжує процедуру надання Томосу для автокефалії Українській православній церкві.

Українські Національні Новини

Політика