kabmin-podav-do-vr-zakonoproekt-pro-minimalni-zapasi-nafti-ta-naftoproduktiv-scho-vin-peredbachaye

Кабмін подав до ВР законопроект про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів: що він передбачає

 • 701395 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Кабінет міністрів подав на розгляд парламенту законопроект про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів (реєстраційний номер 9024), передає УНН.

Деталі

Як ідеться у пояснювальній записці, метою ухвалення цього документу «є забезпечення підвищення рівня енергетичної безпеки держави та забезпечення безперервного постачання нафти та нафтопродуктів на внутрішній ринок України у разі виникнення кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів».

Раніше Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що така ініціатива забезпечить диверсифіковану систему зберігання, і в разі настання кризової ситуації в резервах будуть запаси, які в об’ємах складатимуть щонайменше 61 день внутрішнього споживання. 

Законопроектом пропонується створення бази мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, як електронного компоненту репортингу, що містить інформацію про мінімальні запаси. Власне, електронна система репортингу визначається законопроектом як інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує інформацію про мінімальні запаси, їх облік, пересування цих мінімальних запасів, а також інформацію від суб’єктів нафтового ринку щодо обсягів виробництва, запасів, імпорту та реалізації продукту (включаючи скраплений газ). Окрім того, до електронного репортингу буде вноситися інформація від лабортаторій, щодо якості продукту. Власником та розпорядником системи визначається держава в особі органу центральної виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику в паливно-енергетичному комплексі.

Визначається законопроектом і кризова ситуація на ринку, за настання якої можуть бути використані мінімальні запаси.

Кризовою ситуацією на ринку нафти та нафтопродуктів ініціатори документу визначають ситуацію «порушення балансу попиту і пропозиції (…), спричинене різким та неочікуваним зменшенням пропозиції (…) на національному та/або міжнародному рівні, а також різкими коливаннями цін (…), у результаті чого обсяги споживання нафти та нафтопродуктів на внутрішньому ринку країни значно перевищують обсяги їх постачання».

У разі ухвалення цього законопроекту суб’єкти нафтового ринку зобов’язані будуть формувати мінімальні запаси продукту та періодично поновлювати його, а також звітувати про ці запаси до електронної системи репортингу. Документ встановлює і вимоги до обсягів цих запасів: для суб’єктів, які працюють на ринку більше ніж два роки – 5% середньозваженого річного обсягу імпорту та або/продажу за останні два роки; для суб’єктів, які працюють менше ніж два роки - 5% середньозваженого обсягу імпорту та або/продажу за останній квартал з поступовим досягненням вимог, які застосовуються до операторів ринку, що працюють довше.

Відповідно норм документу, мінімальні запаси до моменту застосування норм закону про настання кризової ситуації на ринку є недоторканими, вони вилучаються з цивільного обігу і не можуть використовуватися у комерційних цілях. У подальшому їх розподіл визначає оператор ринку, тобто орган виконавчої влади.

Кабмін також подав на розгляд ВР законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності у вигляді штрафу», яким встановлюється відповідальність за порушення норм законодавства, якими регулюється питання формування та використання мінімальних запасів нафтопродуктів.

Додамо

У Кабміні повідомили, що відсутність в Україні необхідних запасів нафти і нафтопродуктів унаслідок суттєвої залежності національної економіки від імпорту енергоносіїв становить загрозу енергетичній безпеці країни. У разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів потребу в них країна зможе задовольняти протягом не більш як 10-30 днів за рахунок власного видобутку та наявних запасів.

Українські Національні Новини

Економіка