kabmin-vimagaye-vid-nkrekp-pereglyadu-stimulyuyuchikh-tarifiv-dlya-oblenergo

Кабмін вимагає від НКРЕКП перегляду стимулюючих тарифів для обленерго

 • 13722 переглядiв

КИЇВ. 24 січня. УНН. Уряд не підтримує запровадження нової методики стимулюючих тарифів для обленерго (RAB-тарифів) у тому вигляді, в якому це зробила Національна комісія з регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг, оскільки це призведе до зростання тарифів для промисловості, та як наслідок – до зростання цін на товари та послуги для українців, передає УНН з посиланням на Урядовий портал.

“Ідея стимулюючого тарифоутворення — додаткових інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури електричних мереж й стимулювання ефективності витрат електророзподільних компаній — в цілому підтримується Урядом України. Але той варіант рішення, який був прийнятий НКРЕКП, уряд не підтримує, про що неодноразово повідомлялось публічно. Встановлені НКРЕКП одинакові показники дохідності і на стару, і на нову базу активів — 12,5%, призведуть до необґрунтованого зростання тарифів для промисловості, що безпосередньо відобразиться на споживачах через зростання цін на товари та послуги”, — наголошується у повідомленні.

З огляду на це, уряд закликає НКРЕКП переглянути своє рішення й зробити RAB-тарифи в Україні виваженими.

Як уточнили в Кабміні, запровадження RAB-регулювання — є винятково прерогативою і компетенцією НКРЕКП — незалежного органу, який опікується сферою тарифоутворення в Україні. Уряд не має жодного відношення ані до прийняття цього рішення, ані до його публікації.

Відповідно до чинного законодавства, публікація прийнятого НКРЕКП рішення в виданні “Урядовий кур’єр” є обов’язковою і для цього не потрібно рішення Кабміну.

Нагадаємо, за словами енергетичного експерта, введення RAB-тарифів в електроенергетиці напряму не загрожує підвищенням тарифів для населення.

Українські Національні Новини

Економіка