kabmin-vregulyuvav-protseduru-provedennya-arbitrazhnikh-laboratornikh-doslidzhen

Кабмін врегулював процедуру проведення арбітражних лабораторних досліджень

 • 7757 переглядiв

КИЇВ. 31 серпня. УНН. Оператор ринку харчових продуктів, який не згоден з результатом основного лабораторного дослідження, може його оскаржити. Для цього достатньо подати в Держпродспоживслужбу заяву про проведення арбітражного лабораторного дослідження. Відповідне право закріплено за вітчизняними підприємцями в Постанові Кабміну від 22 серпня, передає УНН.

Згідно з документом, заява про проведення арбітражного лабораторного дослідження подається протягом п'яти робочих днів з дня отримання оператором ринку повідомлення про результати основного лабораторного дослідження.

Арбітражне дослідження проводиться тільки в акредитованій лабораторії, яка має статус уповноваженої референс-лабораторії.

"Арбітражне дослідження (випробування) не може проводитися в акредитованій лабораторії, яка проводила основне лабораторне дослідження (випробування)", - йдеться в документі.

Також повідомляється, що оператор ринку зобов'язаний забезпечити зберігання арбітражного зразка і поводження з ним способом, який гарантує його юридичну та аналітичну ідентичність.

"Після завершення проваджень лабораторний досліджень оформлюється експертний висновок (протокол, звіт або інший аналогічний документ) лабораторних досліджень в трьох примірниках: один передається оператору ринку або уповноваженій ним особі, другий - територіальному органу Держпродспоживслужби, який приймав рішення про проведення арбітражних лабораторних досліджень, третій - залишається у зазначеній лабораторії і зберігається не менше трьох років", - йдеться в Постанові.

При цьому, отримані результати арбітражного лабораторного дослідження (випробування) є остаточними і враховуються при здійсненні державного контролю шляхом порівняння з показниками безпеки, встановленими законодавством.

Нагадаємо, за даними експертів, продуктовий ринок України переповнений фальсифікатом.

Фальсифікують недобросовісні виробники товари майже всіх груп. Найчастіше - молочку і ковбасні вироби. Чимало підробок і серед промислових товарів, таких як порошки або косметика.

Окрему і значну нішу фальсифікату займає алкоголь. Контрафактної продукції, за оцінками фахівців, сьогодні на ринку України вже навіть більше, ніж легальної.

На думку народного депутата Сергія Тригубенка, все це наслідок тривалої дії мораторію на перевірки щодо виробників. Він також зазначив, що за масові отруєння українців, як правило, ніхто й нікого не карає.

Українські Національні Новини

Політика