kabmin-zbirayetsya-rozglyanuti-zmini-do-polozhennya-pro-pso-na-rinku-gazu

Кабмін збирається розглянути зміни до положення про ПСО на ринку газу

 • 18761 переглядiв

КИЇВ. 21 жовтня. УНН. Кабінет міністрів України сьогодні планує розглянути проект постанови про внесення змін до положення про покладення спеціальних обов’язків (ПСО) для суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів. Про це повідомляє УНН із посиланням на сьогоднішній порядок денний уряду.

Так, 1 серпня 2020 року втратила чинність постанова, яка покладала спеціальні зобов’язання (ПСО) щодо продажу газу населенню за фіксованою ціною. Відтак, НАК “Нафтогаз України” звільняється від зобов’язань здійснювати обов’язковий продаж газу газопостачальним підприємствам, які мають договори на постачання природного газу населенню.

Проект постанови передбачає приведення положень про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу у відповідність із тим, що втратила чинність вищезазначена постанова.

Змінами передбачається, що досягнення станом на 23 число, що передує місяцю постачання природного газу, рівня розрахунків виробника теплової енергії (без штрафів) за укладеними з Нафтогазом договорами про постачання газу, що використовується для виробництва теплової енергії, має бути не нижче 90%. А для виробника теплової енергії, управління майном якого здійснює Фонд держмайна і який використовує природний газ для виробництва теплової та електроенергії, у період з 1 жовтня 2019 року до 1 травня 2021 року – не нижче 60%.

У пояснювальній записці зазначається, що з 30 підприємств, яким Нафтогаз постачав газ, значну заборгованість мали 25 споживачів. Наприклад, у місті Біла Церква є загроза, що без тепла на зиму залишаться 60 тис. людей. Причиною є багатомільйонна заборгованість теплоелектроцентралі за спожиту енергію, а от за спожитий газ заборгованість становить лише 2,3 млн грн. Пропонується розділити відповідальність за спожитий газ для виробництва електрики та виробництва тепла.

Нагадаємо, за інформацією Нафтогазу, на 8 жовтня через критичну ситуації з боргами існувала загроза для старту опалювального сезону у 50 населених пунктах України.

Українські Національні Новини

Економіка