kaliforniya-vvodit-moratoriy-na-smertnu-karu

Каліфорнія вводить мораторій на смертну кару

 • 10076 переглядiв

КИЇВ. 13 березня. УНН. Губернатор Каліфорнії (США) Гевін Ньюсом підпише 13 березня наказ про введення мораторію на смертну кару в Каліфорнії, тим самим призначивши відстрочку для 737 осіб, засуджених до смертної кари. Про це повідомляє УНН з посиланням на NPR.

За його словами, дія призупиняє будь-які подальші страти в Каліфорнії, поки він є губернатором. Але при цьому тільки виборці можуть скасувати смертну кару. У 2016 роцы вони висловилися за застосування смертної кари на території штату.

У 2010 році було завершено модернізацію камери виконання смертних вироків в Сан-Квентіні на суму 853 000 дол., але вона ніколи не використовувалася. Остання страта в Каліфорнії відбулася 17 січня 2006 року, коли було страчено 76-річну Кларенс Рей Аллен. З тих пір страти не проводилися.

Судовий мораторій на смертну кару діє з лютого 2006 року, коли федеральний суддя оголосив протокол про смертельні ін'єкції в Каліфорнії неконституційним. Новий протокол виконання знаходиться на розгляді, але наказ про мораторій скасує його.

В останні кілька десятиліть громадська думка в Каліфорнії про смертну кару різко змінилася. Проте, в 2012 і 2016 роках каліфорнійські виборці відхилили пропозицію про скасування смертної кари.

Нагадаємо, ув’язнений у штаті Теннессі Едмунд Загорські став першим за п’ять років засудженим у США, смертний вирок якого був приведений у виконання через електричний стілець.

Українські Національні Новини

Новини Світу