kanada-prosunulasya-v-peregovorakh-z-ssha-pro-torgovelnu-ugodu

Канада просунулася в переговорах з США про торговельну угоду

 • 8118 переглядiв

КИЇВ. 30 серпня. УНН. Канадська сторона задоволена ходом переговорів з США про долю Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (НАФТА), передає УНН з посиланням на Голос Америки.

За підсумками перших раундів переговорів з представником США Робертом Лайтхайзером голова канадського МЗС Христя Фріланд повідомила журналістам, що у канадської сторони відбулася перша конструктивна розмова про долю НАФТА.

Експерти прогнозують, що, можливо, вже до кінця цього тижня Канаді так само вдасться укласти нову торговельну угоду з США, як це вже вдалося Мексиці.

Як зазначається, без торговельної угоди обом сторонам не обійтися: на частку американського ринку припадає близько 75% канадського експорту. А для США Канада є другим за величиною торговим партнером після Китаю. Однак Оттава має намір укласти угоду тільки, якщо вона буде в інтересах вітчизняного виробника.

Напередодні президент США Дональд Трамп заявив про успішне завершення переговорів з Мексикою щодо укладення угоди про вільну торгівлю на нових умовах. Мексика їх підсумком залишилася задоволена і висловила надію на те, що до угоди незабаром приєднається і Канада.

Договір про створення НАФТА був остаточно узгоджений в 1992 році і вступив в силу в 1994-му. На територію країн НАФТА припадає 25% світового ВВП. Відтоді як цей договір набув чинності, обсяг торгівлі між США, Канадою і Мексикою зріс в чотири рази і перевищив позначку в один трильйон доларів на рік.

Нагадаємо, глава МЗС Канади Христя Фріланд скасувала візит на Україну заради торгових переговорів з США.

Українські Національні Новини

Новини Світу