karantin-vzhe-ne-zavada-shmigal-anonsuvav-vidnovlennya-velikoyi-privatizatsiyi

Карантин вже не завада: Шмигаль анонсував відновлення великої приватизації

 • 17623 переглядiв

КИЇВ. 22 січня. УНН. В Україні процес великої приватизації відновлять у 2021 році, після того, як вона була заборонена на тлі карантину торік. Про це розповів Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час публічного обговорення проекту Національної економічної стратегії-2030, передає кореспондент УНН.

"Цього року ми також починаємо велику приватизацію, це незворотний процес, активно працюємо з Фондом держмайна, і це теж має бути економічний прорив з точки зору складності", - розповів Шмигаль.

Деталі 

Прем'єр заявив, що для участі у приватизації в Україні на сьогодні в інвесторів "ліквідність присутня". А об'єкти для приватизації в Україні надзвичайно цікаві, додав він.

Що було раніше

На час карантину продаж об'єктів великої приватизації був заборонений законом. Наразі цей закон чинний.

У грудні 2020 року уряд запропонував Верховній Раді розблокувати велику приватизацію у 2021 році. Уряд запропонував ВР зняти обмеження на продаж низки об’єктів – це 5 теплоелектроцентралей, три обленерго, підприємсто “Більшовик”, Одеський припортовий завод, Об'єднана гірнично-хімічна компанія, “Президент готель".

Пілотним проектом “великої приватизації” у 2020 році став готель “Дніпро”. Його продали за 1,1 млрд грн.

Контекст

Грошима від реалізації державних об'єктів хочуть "наповнити" Бюджет-2021. Запланований продаж великих державних підприємств, за оцінкою уряду, має дати змогу збільшити надходження до бюджету до 12 млрд грн.

При цьому дефіцит Бюджету-2021 передбачено на рівні 5,5% від ВВП, або 246,6 млрд грн.

В експертних колах зазначали, що великий дефіцит означає, що його треба покривати або запозиченнями, або емісією, або приватизацією. Але приватизація, яка є нерегулярними доходами, навряд чи буде здатна покрити хоча б десяту частину цього дефіциту.

Українські Національні Новини

Економіка