kasovi-aparati-dlya-fopiv-deputati-ta-biznes-viyshli-na-dialog

Касові апарати для ФОПів: депутати та бізнес вийшли на діалог

 • 14289 переглядiв

КИЇВ. 10 листопада. УНН. Сьогодні, 10 листопада, у Комітеті ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики відбувся круглий стіл щодо доцільності введення касових апаратів для мікробізнесу, передає УНН.

Участь у заході взяли очільник профільного комітету Данило Гетманцев, фахівці з питань податків, економіки, представники великого та малого бізнесу, мікропідприємці. Модератором заходу була народний депутат від партії "Слуга народу" Ірина Верещук, за сприяння якої і було проведено обговорення.

Проблему ФОПів детально окреслив глава Союзу захисту підприємництва і один з лідерів руху "SaveФОП" Сергій Доротич. Він переконаний, що запроваджена фіскалізація для мікропідприємців 2, 3 та 4 групи є тиском на легальний бізнес.

"Фіскальний касовий апарат не має жодного відношення до боротьби з тінню. Це тиск на легальний бізнес, внаслідок якого легальні гравці стають не конкурентними на рівні з нелегальним бізнесом, якого сьогодні в Україні більше 40%. Фіскальний касовий апарат довів свою неефективність в частині контролю при торгівлі підакцизною групою товарів. На сьогоднішній день, за останньою статистичною інформацію, більше 5% зазначених товарів знаходиться в тіні, при реалізації з фіскальним касовим апаратом", - аргументував Доротич.

Він також спростував міф про те, що фіскальна політика має на меті захистити права споживачів.

"Фіскальна політика ні в якій мірі не відноситься до захисту прав споживачів. Так, у ст. 1 п. 7 Закону України "Про Захист прав споживачів" чітко визначено, що будь-який документ, яким зафіксовано правочин, являється розрахунковим документом для захисту прав споживачів", - пояснив Доротич.

Фахівець додав, що ФОПи не проти встановлення реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

"Але не фіскалізованих. В передових країнах світу взагалі немає зобов'язання використовувати фіскальний касовий апарат для будь-якого бізнесу", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бізнес анонсував акцію протесту у столиці завтра

Думку Доротича розділяє український підприємець Мирон Мельничук. Він певен, що обтяжувати малий бізнес додатковими регуляціями не варто.

"Зараз час максимально не підходящий для введення будь-яких додаткових регуляцій. А введення РРО – це додаткова регуляція для бізнесу. Ми бачимо, що робиться у світі, бачимо ситуацію із пандемію і весь світ допомагає бізнесу. А українська влада вводить додатковий тягар для мікробізнесу", - каже він.

У свою чергу ексголова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна нагадала, що в Україні зареєстровано 1,5 млн ФОПів. Усі вони працюють легально, наповнюючи місцеві бюджети.

"Всі вони сплачують у спрощеній системі оподаткування єдиний податок. І цей єдиний податок, як стверджують місцеві влади, складає від 20 до 30% доходів місцевих бюджетів. Це люди які утримують і розвивають, в першу чергу, місцеві бюджети", - каже Ляпіна.

На її переконання, від фіскалізації мікробізнесу не виграє ані підприємець, ані держава.

Підсумовуючи захід, Верещук пообіцяла, що у Верховній Раді знайдуть конструктивне рішення в частині піднятих ФОПами питань.

"Нам треба зараз знайти вихід із ситуації. Я розумію біль ФОПів, я її відчуваю. І РРО, на моє переконання, не вирішить проблему величезної тінізації, контрабанди. І це не треба вирішувати шляхом законодавчих спроб ущільнити ФОПів. Ця дискусія була необхідна нам, депутатам, які будуть приймати подальші рішення. Відтермінування (введення касових апаратів, - ред.) – добре, внесення змін до законів – добре, але давайте не загострювати ситуацію і так в складних умовах коронакризи. Ми обіцяємо, що ми будемо працювати над наболілими питаннями", - наголосила вона.

Нагадаємо, Верховна Рада України відправила на повторне перше читання законопроект, яким пропонується до 2022 року відтермінувати обов’язкове використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для малого та середнього бізнесу.

Українські Національні Новини

Політика