katastrofa-mau-v-irani-krokiv-vid-ukrayini-u-nayblizhchi-misyatsi-ochikuvati-ne-varto

Катастрофа МАУ в Ірані: кроків від України у найближчі місяці очікувати не варто

 • 27809 переглядiв

КИЇВ. 8 січня. УНН. Рішучих кроків, про які було сказано в заяві Міжнародної групи з координації та допомоги жертвам катастрофи рейсу PS752 в Ірані, не варто очікувати у найближчі місяці. Про це УНН повідомила директорка департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова.

Цитата

УНН поцікавився, як скоро можна очікувати наступних кроків від групи.

“Не завтра... Міжнародне право – дуже повільна штука, надзвичайно повільна. Тому очікувати на щось навіть протягом найближчих місяців не варто”, - зазначила Золотарьова.

Деталі

Співрозмовниця підкреслила важливість роботи з партнерами. Як відомо, в Міжнародній групі крім неї – Канада, Швеція та Сполучене Королівство.

Також, з розмови про подальші кроки вдалось зрозуміти, що мова не йде про Міжнародний кримінальний суд. На питання щодо звернення до Міжнародного суду ООН, співрозмовниця не дала чіткої відповіді.

Раніше представники України заявляли, що вивчають таку можливість.

Контекст

6 січня Міжнародна група заявила про те, що Іран не бачить потреби вести переговори з нею.

Незважаючи на наші зусилля за останні два роки та численні спроби вирішити це питання шляхом переговорів, Міжнародна група визначила, що всі подальші спроби переконати Іран і вступити в переговори є марними. Міжнародна група наразі зосередиться на подальших діях для вирішення цього питання у відповідності до норм міжнародного права”, - йдеться в заяві.

Що передувало

Більше 17 місяців тому Корпус вартових ісламської революції Ірану збив в небі над Тегераном рейс 752 авіакомпанії МАУ двома ракетами класу "земля-повітря", в результаті чого загинули всі 176 пасажирів, в тому числі 138 осіб, пов'язаних з Канадою.

Протягом трьох днів після знищення літака Іран заперечував свою відповідальність. Тільки після того, як по всьому світу були зібрані докази, іранські офіційні особи заявили, що їхні військові "помилково" збили пасажирський літак.
У лічені дні місце аварії було знесено бульдозером. Сім'ї стверджують, що обручки, гаманці і багаж жертв були вкрадені.

Офіційні особи режиму заборонили сім'ям планувати власні похорони.

Іранській владі знадобилося шість місяців, щоб завантажити і проаналізувати реєстратори польотних даних літака, а Канаді не надали доступ до цих даних. За останній рік сім'ї жертв в Канаді повідомляли про переслідування, погрози і залякування з боку підозрілих осіб.

Українські Національні Новини

Політика