kavomani-mayut-menshiy-rizik-rannoyi-smerti-doslidzhennya

Кавомани мають менший ризик ранньої смерті - дослідження

 • 239300 переглядiв

КИЇВ. 31 травня. УНН. Британське дослідження, опубліковане в Annals of Internal Medicine, свідчить, що люди, які п'ють каву, з цукром чи без нього, мають нижчий ризик передчасної смерті. Утім, кажуть експерти, результати можуть бути пов'язані з тим, що люди, які п'ють каву, більш заможні, пише УНН з посиланням на The Guardian.

Деталі

Дослідження засноване на даних понад 171 000 учасників UK BioBank - довготривалого дослідження, яке зібрало дані про генетичну інформацію, спосіб життя та здоров’я понад 500 000 людей з 2006 року, включно з деталями про звички учасників до вживання кави. Протягом семи років у тих, хто вживав від 2,5 до 4,5 чашок напою на день без цукру, ризик смерті був на 29% нижчий, ніж у тих, хто її не вживав. 

Попередні дослідження показали, що напій може бути корисним для здоров'я, а вживання кави пов'язане з меншим ризиком захворювань, починаючи від хронічних захворювань печінки до деяких видів раку і навіть деменції. Крім того, вчені спостерігали зменшення ризику смерті серед учасників, які випивали від 1,5 до 3,5 чашок підсолодженої цукром кави на день. Тенденція була менш чіткою для людей, які вживали штучні підсолоджувачі.

Однак, професор метаболічної медицини в Університеті Глазго Навід Сатар, який не брав участь у дослідженні, попереджає: попри те, що результати є інтригуючими, вони не є однозначними.

Цитата

"Спостережний характер цього нового дослідження означає, що ці висновки далекі від остаточних", – сказав Сатар і додав: "Це пов’язано з тим, що люди, які п’ють каву, загалом більш заможні та ведуть здорове життя, ніж ті, хто не п’є каву, і я досі не впевнений, чи можна подолати ці фактори в обсерваційних дослідженнях".

Тож професор радить вживати каву та чай, бажано без цукру, і підтримувати здоров'я іншими способами - "більше рухатися, їсти та краще спати".

Раніше

Американські вчені з'ясували, що відмова від червоного м'яса може продовжити життя до 13 років.

Українські Національні Новини

Суспільство