kazakhstan-do-posolstva-zvernulosya-priblizno-150-ukrayintsiv-yaki-khochut-na-batkivschinu-yim-proponuyut-distatisya-nur-sultana-potyagom

Казахстан: до посольства звернулося приблизно 150 українців, які хочуть на батьківщину

 • 19209 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. Приблизно 150 громадян звернулися до українського посольства по допомогу в поверненні на батьківщину, однак частина з них вже змінила свої плани. Решті пропонують летіти з Нур-Султана, з яким вже відновлено авіасполучення. Про це УНН повідомив речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Дипломат підкреслив, що міністерство закордонних справ України взаємодіє із казахстанською владою та урядами іноземних держав задля захисту інтересів українців в Казахстані.

Цитата

"Близько 150 громадян звернулися до українського посольства про допомогу в поверненні на батьківщину. Водночас у зв’язку із поступовою стабілізацією безпекової ситуації частина співвітчизників повідомляє про зміни своїх планів і вирішує залишатися на території Казахстану", - зазначив речник.

Він нагадав, що міжнародне авіасполучення із Нур-Султаном повністю відновлено за винятком деяких рейсів європейських авіакомпаній. На 13 і 16 січня заплановано регулярні рейси до Києва, якими можуть скористатися наші громадяни. Також, з його слів, відновлюють транспортне сполучення, зокрема залізничне, між великими містами.

“Українське посольство домовилося із казахстанською залізницею про можливість придбання групових квитків для громадян України, які висловлять бажання прибути до Нур-Султана для подальшого вильоту до Києва”, - повідомив Ніколенко.

Деталі

З його слів, дипломати також домовилися із авіакомпанією Air Astana про можливість безкоштовного перебронювання квитків на скасовані рейси із Алмати на нові рейси із Нур-Султана.

МЗС рекомендує українцям, які воліють скористатися цією опцією, завчасно перевіряти наявність місць і дати рейсів із Нур-Султана.

За інформацією казахстанської сторони, міжнародний аеропорт Астани також готовий до відновлення повноцінної роботи. Про точний час відкриття аеропорту буде повідомлено додатково.

Крім того, за словами речника, українців немає серед постраждалих або затриманих під час останніх подій в Казахстані. Посольство України підтримує регулярний зв'язок із громадянами, продовжуватиме надавати їм консульську допомогу та інформувати про можливі шляхи виїзду з країни.

Що було раніше

Ввечері 9 січня літак із 33-ма українцями прибув до аеропорту “Бориспіль”.

Тоді у МЗС повідомили, що найбільша кількість українців перебуває в Алмати — 116 осіб.

Додамо

У Казахстані мітинги за зниження цін на скраплений газ переросли у масові протести по всій країні. Президент Касим-Жомарт Токаєв ухвалив відставку уряду під керівництвом Аскара Мамина. На всій території країни запроваджено режим надзвичайного стану. У багатьох містах зберігається напружена ситуація. ОДКБ у відповідь на запит президента про допомогу скерувала до республіки "миротворчі сили".

Українські Національні Новини

Суспільство