kazakhstan-skasuvav-smertnu-karu

Казахстан скасував смертну кару

 • 17358 переглядiв

КИЇВ. 29 грудня. УНН. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав поправки до законодавства про відміну смертної кари, повідомила його пресслужба. Тиждень тому ці поправки схвалив парламент Казахстану, інформує УНН.

Деталі

Поправки були розроблені відповідно до Другого факультативного протоколу до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, спрямованого на скасування смертної кари. Казахстан ратифікував цей протокол у січні 2021 року.
Проектом закону повністю виключається із законодавства поняття "смертна кара".

Спочатку проектом закону пропонувалося виключити смертну кару як покарання із 13 статей кримінального кодексу та зберегти у чотирьох статтях. Зокрема, за "розв'язування або ведення агресивної війни", "застосування зброї масового ураження", "порушення законів та звичаїв війни, що виразилося у вбивствах військовополонених та цивільних осіб", "геноцид, скоєний у воєнний час".

Додамо

У Казахстані з 2004 року діє безстроковий мораторій на приведення в дію вироків смертної кари. З того часу в країні було винесено як мінімум два смертні вироки.

Останній такий вирок ухвалили у 2016 році Руслану Кулекбаєву, якого засудили за збройний напад на поліцейську дільницю та департамент комітету національної безпеки в Алмати та вбивство десяти людей. Після змін у законодавстві страту засудженим, як очікується, замінять на довічне ув'язнення.

Українські Національні Новини

Новини Світу