khristiyanska-etika-u-shkolakh-shkarlet-kazhe-predmet-ne-bude-obovyazkovim

Християнська етика у школах: Шкарлет каже, предмет не буде обов'язковим

 • 21545 переглядiв

КИЇВ. 12 лютого. УНН. В українських школах не буде обов'язкового предмету “християнська етика”. Школи самостійно будуть встановлювати, як викладати предмет етики учням. Про це заявив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, таким чином коментуючи скандал навколо чуток про предмет, передає УНН з посиланням на пресслужбу МОН.

Цитата:

“Хочу підкреслити, що МОН не пропонує зробити обов’язковою "християнську етику“. У проекті Типової освітньої програми запропоновано дисципліну "Етика". Кожна школа на основі Типової освітньої програми зможе формувати різні варіанти викладання цього предмету”, — зазначив Шкарлет.

Деталі

Зазначається, що Шкарлет напередодні провів зустріч з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Там глава УГКЦ Святослав Шевчук, як повідомляється, висловив подяку МОН за те, що проектом Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти передбачено викладання Етики/Курсів морального спрямування в 5-6 класах усіх шкіл України.

За його словами, "Всеукраїнська Рада, висловлюючи спільну позицію, клопотала щодо необхідності запровадження такої дисципліни". А міністерство, як вказано, врахувало позицію громадянського суспільства.

Голова МОН при цьому запевнив, що "вибір конкретних модельних програм, за якими здійснюватиметься таке викладання, відповідно до законодавства, є прерогативою самих закладів загальної середньої освіти та батьків".

"На моє переконання, як батька школярки, наші діти мають виховуватися в повазі одне до одного, володіти певними етичними нормами поведінки", - додав Шкарлет.

Що було до цього

Днями розгорівся скандал з приводу того, що МОН нібито запропонувало зробити обов’язковим предмет "християнська етика" для учнів п'ятих-шостих класів.

У 2018 році в МОН заявляли, що курс “Основи християнської етики” є міжконфесійним і викладається у школах тільки за згодою батьків.

Українські Національні Новини

Політика