khto-takiy-predstoyatel-avtokefalnoyi-pomisnoyi-pravoslavnoyi-tserkvi-ukrayini

Хто такий предстоятель Автокефальної Помісної Православної Церкви України

 • 13700 переглядiв

КИЇВ. 15 грудня. УНН. Митрополит Епіфаній сьогодні на Об'єднавчому соборі був обраний предстоятелем Автокефальної Помісної Православної Церкви України, передає УНН.

Митрополит Епіфаній в миру Думенко Сергій Петрович.

Він народився 3 лютого 1979, село Вовкове, Іванівський район, Одеська область — доктор наук з богослів'я, професор, Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Української православної церкви Київського патріархату, ректор та професор кафедри біблійних і філологічних дисциплін Київської православної богословської академії, постійний член Священного синоду та голова Синодального управління у справах духовної освіти УПЦ КП, член Вищої церковної ради УПЦ КП, намісник Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря міста Києва, член Національної спілки журналістів України та Міжнародної федерації журналістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створено Автокефальну Помісну Православну Церкву України

З 1 липня 2003 по 31 грудня 2005 року обіймав посаду секретаря-референта Рівненського єпархіального управління та особистого секретаря митрополита Рівненського і Острозького Даниїла. З 26 серпня 2003 по 31 грудня 2005 року — викладач Рівненської духовної семінарії, а також обіймав посаду старшого помічника інспектора.

2005 року — обіймав посаду прес-секретаря Рівненського єпархіального управління.

З благословення патріарха Філарета 21 грудня 2007 року архієпископом Переяслав-Хмельницьким Димитрієм у Михайлівському Золотоверхому монастирі пострижений у чернецтво з іменем Епіфаній на честь святителя Епіфанія Кіпрського.

6 січня 2008 року в Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі міста Києва патріархом Філаретом рукоположений у сан ієродиякона, а 20 січня 2008 року в сан ієромонаха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент про незалежну українську церкву: це церква без Путіна

25 січня 2008 року згідно з Указом призначений секретарем патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

16 березня 2008 року в Неділю Православ'я за Божественною Літургією у Володимирському кафедральному патріаршому соборі Святійшим Патріархом Київським і всієї Руси-України возведений у сан архімандрита.

20 березня 2008 року призначений намісником Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря міста Києва.
30 травня 2008 року призначений керуючим справами Київської Патріархії.

Рішенням Архієрейського собору УПЦ КП від 28 червня 2013 року возведений у сан митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського та призначений Патріаршим намісником з правами єпархіального архієрея.

Рішенням Священного Синоду УПЦ КП від 13 грудня 2017 року (Журнал засідання № 38) має титул митрополит Переяславський і Білоцерківський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять годин Об'єднавчого собору у Києві: оприлюднено фото

Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній — постійний член Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату.
Удостоєний церковних нагород: ордена святого апостола і євангелиста Іоана Богослова, ордена святого рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня, ордена святого архістратига Божого Михаїла, ордена Святого Хреста Чорногорської Православної Церкви.

Нагороджений державними нагородами та почесними відзнаками — орденом "За заслуги" ІІ і III ступенів, грамотою Кабінету Міністрів України, подякою Премʼєр-міністра України, грамотою Верховної Ради України, відзнаками Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, командування сухопутних військ України, відзнаками Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова та "Українського народного посольства".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко - Філарету: ви залишитесь лідером української церкви

Українські Національні Новини

Суспільство