khvorobi-viyni-ta-khronichniy-stres-golubovska-pro-te-chi-chekayut-na-ukrayinu-spalakhi-infektsiynikh-khvorob

Хвороби війни та хронічний стрес: Голубовська про те, чи чекають на Україну спалахи інфекційних хвороб

 • 636868 переглядiв

КИЇВ. 6 червня. УНН. Війну, як і інші соціальні потрясіння, супроводжують інфекційні хвороби. А хронічний стрес знижує імунітет. Про те, чи можуть Україну чекати спалахи інфекційних захворювань, в ексклюзивному інтерв'ю УНН розповіла головний інфекціоніст України, заслужений лікар, професор Ольга Голубовська.

Цитата

«Інфекційні хвороби завжди супроводжують кризи, катаклізми і навіть без війни – соціальні потрясіння у суспільстві, природні катаклізми», – розповіла фахівець.

Водночас, як зазначає Голубовська, Україна лідирувала та лідирує за спалахами багатьох інфекційних захворювань. Йдеться про темпи поширення ВІЛ – лідерство серед країн Європи, а також туберкульоз. Лікар також нагадала про епідемію кору, яка накрила Україну зокрема через те, що в країні було майже повністю знищено систему протиепідеміологічного захисту.

«Але у війну є різні специфічні захворювання. Викликає занепокоєння південний регіон – дуже сподіваємося, що там не буде спалаху холери. І це кишкові інфекції… (зокрема гепатит А – ред.). Це ті інфекційні захворювання, які поширюються гризунами, хантавірусні інфекції, наприклад, траншейна лихоманка тощо», – розповіла професор.

Важливу роль поширенні інфекцій у людському співтоваристві грає і ослаблий імунітет, які можуть знизити стрес і недоїдання.

Цитата

«Війни та голод йдуть поруч, на нас чекають непрості часи, продовольча криза, стреси… слабшає імунітет, і ми стаємо вразливими до тих інфекційних хвороб, якими зазвичай дуже важко заразитися імунокомпетентній людині. А навіть якщо заражаємося, то легко хворіємо і не звертаємо на це уваги. А в особливому середовищі збудник прекрасно почувається, в організмі людини відсічі йому немає. Серед малоімунних і імунодефіцитних людей він набирає агресивність, те, що ми називаємо вірулентність. Потім викликає спалахи. Вони будуть у нас. Усе попереду. Ми взагалі з 90-х років не вилазимо з епідемій, починаючи з дифтерії», - вважає Голубовська і додає, що три місяці (з початку повномасштабного вторгнення) - цілком достатній термін, щоб говорити про хронічний стрес.

На тлі такого стресу інфекційні хвороби активізуються, але медик звертає увагу на особливість мікробів конкурувати між собою за домінування.

«Наприклад, коли був ковід, то у перший сезон ковіду взагалі не було грипу. Це за весь час спостереження був найслабший сезон грипу», - пояснює Голубовська.

За її словами, Україні ще варто очікувати зростання кількості випадків COVID-19, але якщо зважити на особливість вірусів конкурувати між собою, то на ситуацію можуть вплинути інші захворювання.

«Зараз рівень захворюваності на мінімумі. Але зростання ще має бути. Але якщо у нас буде спалах чогось іншого, пов'язаного з воєнними діями, – це теж може накласти відбиток. Подивимося. Головне, що інфекції є, були і будуть. Ось це абсолютно точно. Боятися їх не треба. Їх треба розуміти», - резюмувала лікарка.

Українські Національні Новини

Суспільство