kibereksperti-nato-dopomagayut-ukrayini-rozsliduvati-kiberataku-na-derzhavni-sayti-stoltenberg

Кіберексперти НАТО допомагають Україні розслідувати кібератаку на державні сайти – Столтенберг

 • 28012 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Кіберексперти НАТО в Брюсселі діляться з Україною наявною у них інформацією щодо нічної атаки хакерів на держсайти. Про це йдеться в заяві генсека НАТО Єнса Столтенберга про кібератаки, пише УНН.

Цитата

"Я рішуче засуджую кібератаки на уряд України. НАТО вже багато років тісно співпрацює з Україною, допомагаючи посилити її кіберзахист. Кіберексперти НАТО в Брюсселі обмінюються інформацією зі своїми українськими колегами про поточну шкідливу кібердіяльність. Експерти союзників в країні також підтримують українську владу на місцях", - сказано в заяві Столтенберга.

Деталі

За його словами, найближчими днями НАТО і Україна підпишуть угоду про посилення кіберзагроз, включаючи доступ України до платформи НАТО з обміну інформацією про шкідливі програми.

"Рішуча політична і практична підтримка НАТО України буде продовжена", - заявив Генсек.

Контекст

У ніч з 13 на 14 січня була здійснена хакерська атака на низку урядових сайтів, у тому числі МЗС, МОН та інші.

Не працювали сайти Міністерства закордонних справ та Міненерго, ДСНС та МОН. ЗМІ писали про те, що сайт КМУ також заблокований, проте станом на 8:30 працював доступ до урядової сторінки. Сайт "Дія" також "лежав".

Зловмисники на головних сторінках цих сайтів розмістили повідомлення провокаційного характеру. При цьому в мережі шириться нібито Заява самих хакерів, в якій стверджується, що "всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу".

Робота більшої частини атакованих державних ресурсів вже відновлена. Контент сайтів при цьому залишився без змін, і витоку персональних даних не відбулося, інші сайти відновлять роботу найближчим часом, вказують в СБУ і Мінцифрі.

Зараз Держспецзв'язку спільно зі Службою безпеки України та кіберполіцією збирає цифрові докази і займається розслідуванням інциденту.

Українські Національні Новини

Політика