kislotnist-svitovogo-okeanu-dosyagla-nayvischogo-rivnya-za-ostanni-26-000-rokiv

Кислотність Світового океану досягла найвищого рівня за останні 26 000 років

 • 312275 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) заявила в середу, що рівень Світового океану в 2021 році виріс до найтеплішого і найкислішого рівня за всю історію спостережень, а танення крижаних щитів допомогло підняти рівень моря до нових висот. Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Деталі

Океани зіткнулися з надзвичайними екстремальними явищами. ВМО докладно описала ряд змін, викликаних зміною клімату, у своєму щорічному звіті «Стан глобального клімату».

«Наш клімат змінюється на наших очах. Тепло, захоплене антропогенними парниковими газами, зігріватиме планету протягом багатьох поколінь», - заявив Генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

Звіт ВМО послідував за останньою оцінкою клімату Організації Об'єднаних Націй, в якій міститься попередження про те, що людство має різко скоротити викиди парникових газів або зіткнутися зі все більш катастрофічними змінами глобального клімату.

Рівні вуглекислого газу та метану в атмосфері, що викликають потепління клімату, у 2021 році перевершили попередні рекорди, заявила ВМО.

У глобальному масштабі середня температура минулого року була на 1,11 градуса за Цельсієм вищою за середній доіндустріальний рівень, оскільки світ наближається до порога в 1,5 градуса за Цельсієм, після якого наслідки потепління, як очікується, стануть різкими.

Температури минулого року були трохи нижчими порівняно з 2020 роком через охолодний ефект Ла-Нінья в Тихому океані, хоча рік, як і раніше, входив у сімку найспекотніших років за всю історію спостережень.

«Це лише питання часу, коли ми побачимо ще один найтепліший рік за всю історію спостережень», — додав Таалас.

Океани переносять більшу частину потепління та викидів. Водойми поглинають близько 90% акумульованого Землею тепла та 23% викидів вуглекислого газу внаслідок діяльності людини.

У звіті йдеться, що за останні 20 років океан нагрівався помітно швидше, досягнувши нового максимуму у 2021 році, і очікується, що він стане ще теплішим. Ця зміна, швидше за все, вимагатиме століть або тисячоліть, щоб змінити такий вплив.

Океан також зараз є найкислішим принаймні за 26 000 років, оскільки він поглинає та вступає в реакцію з великою кількістю вуглекислого газу в атмосфері.

Рівень моря піднявся на 4,5 сантиметра за останнє десятиліття.

Додамо

У континентальній частині Сполучених Штатів минуле літо було найспекотнішим за всю історію, коли було зареєстровано сотні смертей, пов'язаних зі спекою. Пожежа Діксі спалила 3900 квадратних кілометрів, що зробило її найбільшою лісовою пожежею в Каліфорнії.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі