kitay-rozkritikuvav-novoobranogo-prezidenta-chekhiyi-za-telefonnu-rozmovu-iz-prezidentom-tayvanyu

Китай розкритикував новообраного президента Чехії за телефонну розмову із президентом Тайваню

 • 1050182 переглядiв

КИЇВ. 31 січня. УНН. Китай засудив телефонну розмову між новообраним президентом Чехії Петром Павлом і президентом Тайваню Цай Інвень. Про це УНН інформує посилаючись на Reuters.

Телефонний дзвінок у понеділок став дипломатичним проривом для острова, на який претендує Китай, і який не має офіційних відносин із Прагою.

Пекін розглядає будь-які офіційні контакти з Тайванем як образу його суверенітету.

Він регулярно критикує візити іноземних законодавців на острів.

Цитата

"Обраний президент Чехії Павло проігнорував неодноразові спроби Китаю відмовити його і наші неодноразові заяви", - заявила журналістам офіційний представник МЗС Китаю Мао Нін.

"Він наполегливо переступає червону межу Китаю, серйозно втручаючись у внутрішні справи Китаю і ображаючи почуття китайського народу", - додала вона.

"Перед своїм обранням Павло публічно заявляв, що принцип одного Китаю слід поважати, але тепер він відмовився від своїх слів", - сказала Мао.

"Китай ще раз закликає Чеську Республіку... вжити негайних та ефективних заходів для усунення негативних наслідків цього інциденту та недопущення заподіяння непоправної шкоди китайсько-чеським відносинам".

Доповнення

Більшість країн уникають публічного спілкування на високому рівні з Тайванем та його президентом, не бажаючи провокувати Китай, другу за величиною економіку світу. У 2016 році тодішній обраний президент США Дональд Трамп розмовляв телефоном із Цай невдовзі після перемоги на виборах, що викликало шквал протестів з боку Пекіна.

Колишній президент Чехії Мілош Земан говорив із Сі Цзіньпіном раніше в січні, і вони підтвердили свої "особисті дружні" відносини.

Незважаючи на відсутність офіційних дипломатичних відносин, Чеська Республіка та Тайвань зблизилися, оскільки Пекін посилює військові загрози острову, а Тайбей шукає нових друзів у Східній та Центральній Європі.

Правоцентристський уряд Чехії заявив, що хоче поглибити співпрацю з демократичними союзниками в Індо-Тихоокеанському регіоні, включаючи Тайвань, а також прагне переглянути відносини з Китаєм.

У 2020 році глава сенату Чехії відвідав Тайвань і оголосив себе тайванцем під час виступу в тайванському парламенті, нагадавши про непокору комунізму покійним президентом США Джоном Ф. Кеннеді в Берліні 1963 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу