kitay-rozkritikuvav-ritoriku-ssha-ta-yaponiyi-naperedodni-samitu-quad

Китай розкритикував риторику США та Японії напередодні саміту Quad

 • 113111 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Міністр закордонних справ Китаю Ван І в середу розкритикував те, що він назвав "негативними діями" Вашингтона та Токіо щодо Пекіна напередодні зустрічі в Токіо наступного тижня лідерів США, Японії, Австралії та Індії. Про це УНН пише з посиланням на Associated Press.

Цитата

"Увага і пильність викликає той факт, що ще до того, як американський лідер вирушив на зустріч, так звана спільна японо-американська антикитайська риторика вже піднімає пил", - сказав Ван міністру закордонних справ Японії Йосімасі Хаясі у відеодзвінку, за даними Міністерства закордонних справ Китаю.

Говорячи про японське вторгнення в Китай у минулому столітті, Ван сказав: "Ми сподіваємося, що Японія засвоїть уроки історії, зосередиться на регіональному світі та стабільності, діятиме обережно".

Деталі

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда прийме президента США Джо Байдена, прем'єр-міністра Індії Нарендру Моді та переможця виборів у вихідні дні в Австралії на зустрічі Індо-Тихоокеанського стратегічного альянсу, відомого як Quad.

У ході своєї поїздки 19-24 травня Байден відвідає Південну Корею, щоб зустрітися з її новим президентом Юн Сок Елем, а потім вирушить до Токіо, де він також проведе двосторонні зустрічі з іншими лідерами, демонструючи відданість США регіону.

Китай розглядає Quad як спробу стримати своє економічне зростання та вплив, у той час як Байден прагнув налагодити зв'язки з іншими демократіями, щоб протистояти піднесенню Пекіна.

Хаяші сказав Вану, що Китай має відігравати відповідальну роль у підтримці міжнародного миру та безпеки, наголосивши, що вторгнення росії в Україну є явним порушенням міжнародного права. Китай публічно не критикував вторгнення.

Японія побоюється, що дії росії можуть "підбадьорити" Китай і призвести до ескалації напруженості в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, і приєдналася до США та Європи щодо введення санкцій проти Москви.

Хаяші висловив "серйозну стурбованість ситуацією" у Східно-Китайському та Південно-Китайському морях, пославшись на дедалі більш наполегливі військові дії Китаю там, а також у Гонконгу та китайському Сіньцзяні, і наголосив на важливості миру та стабільності в Тайванській протоці.

Токіо особливо стурбований зростанням активності китайської берегової охорони і військово-морських кораблів навколо контрольованих Японією островів Східно-Китайського моря, на які також претендує Пекін, і просуває вільний і відкритий Індо-Тихоокеанський регіон зі США, Австралією та іншими демократіями як протидію в регіоні.

У заяві міністерства закордонних справ Японії не було жодного слова про зустріч четвірки, ні критики її з боку Китаю. У ньому також не згадувалися Сполучені Штати чи інші країни.

Українські Національні Новини

Новини Світу