kitay-vede-peregovori-z-rf-pro-zakupivlyu-nafti-dlya-strategichnikh-zapasiv-bloomberg

Китай веде переговори з рф про закупівлю нафти для стратегічних запасів - Bloomberg

 • 89067 переглядiв

КИЇВ. 19 травня. УНН. Китай прагне поповнити свої стратегічні запаси нафти дешевою російською нафтою, що є ознакою того, що Пекін зміцнює свої енергетичні зв’язки з Москвою, у той час, як Європа працює над забороною імпорту через війну в Україні, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Цитата

"Пекін веде переговори з Москвою щодо закупівлі додаткових поставок, за словами людей, обізнаних про план, які попросили не називати їх імені, оскільки справа є приватною. Нафта буде використовуватися для поповнення стратегічних запасів нафти Китаю, і переговори ведуться на урядовому рівні без безпосередньої участі нафтових компаній, сказав один із співробітників", - пише видання.

Деталі

Деталі щодо обсягів чи умов потенційної угоди ще не визначені, і немає гарантій, що угода буде укладена, – сказало одне з джерел.

Нафтопереробні заводи в Китаї таємно купували російську нафту з моменту вторгнення, навіть попри те, що новий сплеск COVID-19 позначився на споживанні найбільшого у світі імпортера нафти, пише видання.

Китай публічно не розкриває розмір своїх запасів нафти, але низка компаній використовують такі інструменти, як супутники, з метою їх оцінки. За деякими прогнозами, країна має можливість зберігати понад 1 мільярд барелів сукупних комерційних і стратегічних запасів. Сторонні оцінки також вказують на те, що останнім часом постачання збільшилося через спалах COVID-19.

"Є можливість поповнити запаси, і для них буде хорошою можливість, якщо їх буде отримано на комерційно привабливих умовах", - сказала Джейн Се, старший нафтовий аналітик у компанії даних та аналітики Kpler.

За оцінками Kpler, загальні запаси нафти становлять 926,1 млн барелів у порівнянні з 869 млн барелів у середині березня, але все ж таки на 6% нижче рекордного показника у вересні 2020 року. Для порівняння, ємність Стратегічного нафтового резерву США становить 714 млн барелів. Наразі у ньому близько 538 мільйонів барелів.

Минулого року Китай продав нафту зі своїх стратегічних резервів, в історичній спробі приборкати ціни на нафту, які різко зросли, коли основні економіки оговтувалися від пандемії. Але це не мало бажаного ефекту, лише виснаживши запаси і підвищивши ймовірність того, що Китаю потрібно поповнити запаси за вищими цінами.

Доповнення

Ціни на нафту зросли цього року після вторгнення рф в Україну, але ціна російської нафти впала, оскільки покупці уникають її, щоб не нашкодити своїй репутації чи не піддатися фінансовим санкціям. Це дало можливість Китаю дешево поповнити свої величезні стратегічні резерви, які зазвичай використовуються під час надзвичайних ситуацій або раптових збоїв.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    У Черкасах створили першу у світі бойову вишиванку

     • 186720 переглядiв