kitay-vidmoviv-ssha-u-zidzvoni-pislya-zbittya-kitayskoyi-povitryanoyi-kuli-shpiguna

Китай відмовив США у зідзвоні після збиття китайської повітряної кулі-шпигуна

 • 890767 переглядiв

КИЇВ. 8 лютого. УНН. Після того, як США в суботу збили ймовірний китайський розвідувальний аеростат над Атлантичним океаном, Пекін відхилив запит Вашингтона на розмову між міністром оборони США Ллойдом Остіном та його колегою, міністром національної оборони Китаю Вей Фенхе, повідомило у вівторок міністерство оборони США, пише УНН з посиланням на NBC News.

Деталі

Схоже, що метою дзвінка було знизити напруженість і відкрити додаткові можливості для діалогу після саги про повітряну кулю-шпигуна, щоб "відповідально управляти відносинами" між США та КНР, сказав прессекретар Пентагону генерал Пет Райдер.

"Лінії між нашими збройними силами особливо важливі в такі моменти, - сказав він. - На жаль, КНР відхилила наш запит. Наша прихильність до відкритих ліній зв'язку збережеться".

США використовували F-22 Raptor, щоб збити повітряну кулю ракетою Sidewinder рано-вранці в суботу. Напруга не спала і після того, як повітряна куля впала в Атлантичний океан.

До того, як адміністрація Байдена поділилася своїм рішенням збити повітряну кулю, Китай заявив, що це був "цивільний дирижабль", що використовується для дослідження погоди, і що його поява в повітряному просторі США була "ненавмисним проникненням". Пекін заявив, що має намір продовжити діалог з офіційними особами США щодо цього.

Після того, як повітряна куля була знищена, міністерство закордонних справ Китаю швидко висловило "сильне невдоволення та протест щодо застосування сили" США.

"Китайська сторона явно просила американську сторону врегулювати ситуацію належним чином, спокійно, професійно і стримано", - ідеться у заяві міністерства, де рішення адміністрації США названо "очевидною надмірною реакцією та серйозним порушенням міжнародної звичайної практики".

Китайська сторона рішуче захищатиме законні права та інтереси зацікавлених компаній, залишаючи за собою право на подальші необхідні відповіді", - йдеться в заяві.

Високопосадовець адміністрації відповів на заяву Китаю невдовзі після його публікації, повідомивши в суботу NBC News, що повітряна куля використовувалася для спостереження і що вона "навмисно перетинала" США та Канаду, "і ми впевнені, що вона намагалася спостерігати за важливими військовими місцями".

Доповнення

Аеростат увійшов у повітряний простір США 28 січня на північ від Алеутських островів на Алясці, а за кілька днів - до Канади. Наступного дня він знову увійшов до США у північній частині Айдахо, перш ніж повільно просунутися через США, наблизившись до кількох американських ядерних об'єктів.

Українські Національні Новини

Новини Світу