kitay-vislovlyuye-pidtrimku-shri-lantsi-naperedodni-viplati-borgu

Китай висловив підтримку Шрі-Ланці напередодні виплати боргу

 • 518654 переглядiв

КИЇВ. 15 лютого. УНН. Китай висловив підтримку Шрі-Ланці напередодні п'ятничної зустрічі державних кредиторів з бідними економіками. Країна має багатомільярдні борги, які привели острівну державу в Індійському океані до фінансових і політичних потрясінь. Про це УНН пише посилаючись на АР.

Деталі

Пекін є одним із найбільших кредиторів Шрі-Ланки після того, як вона взяла кредит у рамках ініціативи Сі Цзіньпіна «Один пояс, один шлях» для розширення торгівлі за рахунок будівництва портів та інших об'єктів в Азії та Африці. Китай запропонував дворічне припинення виплат, але відмовився скоротити суму позики. Це є перешкода для отримання екстреного кредиту від Міжнародного валютного фонду, який хоче, щоб інші кредитори погодилися на скорочення боргу.

Китайські офіційні особи мають відвідати зустріч кредиторів, організовану МВФ та Паризьким клубом державних кредиторів. Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що минулого місяця агентство вело переговори з Пекіном щодо способів «зменшення боргового тягаря».

На Китай припадає близько 10% зовнішнього боргу Шрі-Ланки у розмірі 51 мільярд доларів. Торік у острівної держави з населенням 22 мільйони людей закінчилася іноземна валюта. Це викликало відключення електроенергії, нестачу продовольства та протести, які змусили президента та прем'єр-міністра піти у відставку.

Китай «готовий працювати з відповідними країнами та міжнародними фінансовими установами, щоб продовжувати відігравати позитивну роль, щоб допомогти Шрі-Ланці подолати поточні труднощі», - сказав офіційний представник міністерства закордонних справ Ван Веньбінь, відповідаючи на запитання, чи Пекін погодиться на скорочення боргу.

Ситуація в Шрі-Ланці відображає умови в десятках країн, від островів південної частини Тихого океану до деяких найбідніших країн Азії та Африки, які брали кредити в рамках програми «Один пояс, один шлях». Загальний борг бідних країн зростає.

Економісти кажуть, що Пекін, ймовірно, чинить опір скороченню боргу Шрі-Ланки, побоюючись, що інші позичальники захочуть аналогічного полегшення.

Українські Національні Новини

Новини Світу