kitay-zakinchuye-budivnitstvo-naysuchasnishogo-avianostsya

Китай закінчує будівництво найсучаснішого авіаносця

 • 268728 переглядiв

КИЇВ. 3 червня. УНН. Будівництво найсучаснішого авіаносця Китаю на сьогоднішній день, схоже, наближається до завершення, як показали у п'ятницю супутникові фотографії, проаналізовані Associated Press, оскільки експерти припустили, що судно може бути спущене на воду найближчим часом, передає УНН.

Деталі

Нещодавно розроблений авіаносець Type 003 будується на верфі Jiangnan на північний схід від Шанхаю з 2018 року.

Передбачається, що судно може бути спущене на воду вже в п'ятницю, щоб співпаде з національним фестивалем човнів-драконів, а також із 157-ми роковинами заснування верфі Цзяннань.

Крім того, що це найбільший із трьох авіаносців, новий клас Type 003 оснащений катапультною системою запуску, яка «дозволить йому підтримувати додаткові винищувачі, літаки далекого радіолокаційного виявлення та швидші польоти і, таким чином, розширювати досяжність та ефективність його палубної, ударної авіації» , – йдеться у щорічному звіті Міністерства оборони США Конгресу про збройні сили Китаю у листопаді.

Хоча, за оцінками Міністерства оборони США, авіаносець не буде повністю готовий до експлуатації до 2024 року, спочатку йому необхідно пройти великі морські випробування, авіаносець поки що є найпередовішим.

Контекст

Як і у випадку зі своєю космічною програмою, Китай дуже обережно підходить до розробки авіаносців, прагнучи застосовувати лише перевірені та відпрацьовані технології.

Його розробка є частиною ширшої модернізації збройних сил Китаю, який прагне розширити свій вплив у регіоні. Китай уже має найбільший флот у світі за кількістю кораблів, але він не наближається до можливостей ВМС США.

Колись військово-морський флот Китаю в основному був прибережними силами, але в останні роки він розширив свою присутність в Індійському океані, західній частині Тихого океану і за його межами, створивши свою першу зарубіжну базу за останнє десятиліття в Джибуті, де США, Японія та інші також зберігають військову присутність.

Серед іншого, ВМС США залишаються світовим лідером у галузі авіаносців, і їхні сили становлять 11 атомних кораблів. У складі ВМФ також є дев'ять десантних кораблів, які можуть нести вертольоти і винищувачі вертикального зльоту.

Очікуваний запуск нового китайського авіаносця пов'язаний із посиленням уваги США до регіону, включаючи Південно-китайське море. Щороку через цей регіон проходить приблизно 5 трильйонів доларів світової торгівлі і який містить багаті рибні запаси і значні підводні родовища нафти і газу.

Українські Національні Новини

Новини Світу