kitay-zasudiv-plan-yaponiyi-schodo-skidannya-vodi-z-fukusimi

Китай засудив план Японії щодо скидання води з Фукусіми

 • 876154 переглядiв

КИЇВ. 10 березня. УНН. Китай засудив план Японії щодо скидання очищених радіоактивних стічних вод з пошкодженої АЕС "Фукусіма" в море, зажадавши, щоб Токіо спочатку отримав схвалення сусідніх країн. Про це пише УНН посилаючись на Сіньхуа.

У минулому Китай регулярно висував такі скарги, але не говорив, як він відреагує, якщо Японія продовжить запланований спуск води.

Китай, на який Японія вторглася в першій половині минулого століття, є постійним критиком Токіо та його безпекового союзу зі США, а правляча Комуністична партія часто посилалася на історичні помилки, щоб заручитися внутрішньою підтримкою і спробувати підірвати глобальне становище Японії.

Деталі

Поведінка Японії є "вкрай безвідповідальною", заявила офіційний представник МЗС Китаю Мао Нін на щоденному брифінгу в п'ятницю.

"Я хотіла б підкреслити, що спуск Японією очищеної радіоактивно забрудненої води з АЕС "Фукусіма" стосується глобального морського середовища та здоров'я населення, що не є приватною справою японської сторони".

"Доки не буде досягнуто всебічних консультацій та угоди з сусідніми країнами та іншими зацікавленими сторонами та відповідними міжнародними інститутами, японська сторона не ініціюватиме скидання радіоактивно забруднених вод у море без дозволу", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова АЕС "Фукусіма" розповів деталі виведення станції із експлуатації

Раніше

Землетрус магнітудою 9,0 і потужне цунамі обрушились на АЕС "Фукусіма" 12 років тому, 11 березня 2011 року, зруйнувавши її системи живлення та охолодження та викликавши розплавлення трьох реакторів. Величезна кількість радіації було викинуто на околиці.

Південна Корея, кілька острівних країн Тихого океану та японські рибальські громади також виступили проти запланованого спуску.

Японські офіційні особи та оператор станції Tokyo Electric Power Company Holdings кажуть, що вміст радіоактивних елементів у воді можна знизити до безпечного рівня.

Українські Національні Новини

Новини Світу