kitay-zruynuvav-neglasnu-ugodu-schodo-tayvanskoyi-protoki-ministr

Китай зруйнував негласну угоду щодо Тайванської протоки – міністр

 • 214981 переглядiв

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Міністр оборони Цзю Го-чен заявив у середу, що Китай порушив негласну угоду про пересування військових у Тайванській протоці, перетнувши неофіційну "серединну лінію", що проходить водним шляхом. Про це пише УНН з посиланням на агенство Reuters.

Деталі

Цзю Го-чен заявив парламенту, що Тайвань відреагує, якщо Китай перетне "червону лінію".

Він не сказав, що таке "червона лінія" Тайваню, але припустив, що вона включає китайські літаки, у тому числі безпілотники, що літають на територію Тайваню. Він не визначив "серединну лінію" як "червону лінію".

"Середня лінія мала стати мовчазною угодою для всіх", - сказав міністр на засіданні парламентського комітету.

"Ця мовчазна угода була порушена".

Міністр оборони зазначив, що перетин Китаєм "серединної лінії" вказує на новий спосіб ведення справ, якому Тайвань чинитиме опір.

"Вони хочуть побудувати нову норму, але ми не змиримося… Ми стоятимемо твердо, коли вони прийдуть. Ми не здаємось".

Доповнення

Китай, який розглядає демократично керований острів як свою територію, у серпні провів великомасштабні навчання, включаючи запуски ракет над Тайбеєм, щоб показати своє невдоволення візитом на Тайвань спікера Палати представників США Ненсі Пелосі.

З того часу китайські військові дії біля Тайваню продовжуються, хоча й меншою мірою, і китайські військові літаки регулярно перетинають "серединну лінію", яка протягом багатьох років слугувала неофіційним бар'єром між двома сторонами.

Китай ніколи офіційно не визнавав лінію, розроблену американським генералом у 1954 році в розпал Холодної війни між комуністичним Китаєм і Тайванем, що підтримується США, хоча Народно-визвольна армія значною мірою поважала її.

Тайванська протока має ширину близько 180 км, а її найвужча "серединна лінія" проходить приблизно за 40 км від вод Тайваню.

Деякі тайванські чиновники та аналітики з питань безпеки заявляють, що острову важко захищатиме "серединну лінію", не підвищуючи ризик небезпечної ескалації.

Протягом багатьох років Китай мовчки визнавав "серединну лінію", але 2020 року представник міністерства закордонних справ заявив, що її "не існує". Китай заявляє, що його збройні сили мають право діяти навколо Тайваню, оскільки це є територія Китаю.

Тайвань відкидає претензії Китаю на суверенітет, заявляючи, що оскільки Китай ніколи не правив Тайванем, тільки 23 мільйони жителів острова мають право вирішувати своє майбутнє.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі