kitayski-kompaniyi-vidpravlyali-do-rosiyi-komponenti-dlya-virobnitstva-bronezhiletiv-politico

Китайські компанії відправляли до росії компоненти для виробництва бронежилетів - Politico

 • 290198 переглядiв

КИЇВ. 28 березня. УНН. Російський виробник бронежилетів імпортує китайські компоненти для своїх бронежилетів, деякі з яких використовуються на полі бою в Україні, судячи з торгових даних, фотографій та українців, які кажуть, що знайшли бронежилети на передовій. Про це інформує Politico, передає УНН.

Деталі

У 2022 році кілька китайських компаній, у тому числі одна, пов'язана з урядом у Пекіні, відправили деталі для виробництва бронежилетів Klass, російському виробнику бронежилетів, що має зв'язки з національною гвардією та правоохоронними органами країни, згідно з митними та торговельними даними, отриманими Politico.

Бронежилети виробництва компанії використовуються російськими військами в Україні, судячи з фотографій та відео, розміщених в Інтернеті, а українці, які продають жилети на eBay, кажуть, що взяли їх із поля бою.

Нова інформація наголошує, що росія продовжує покладатися на допомогу Китаю у підтримці своїх військових дій в Україні, незважаючи на тиск Заходу на Пекін з метою скоротити свою підтримку Москви. Викриття також викликає питання про те, як США планують вирішувати з Пекіном проблему «предметів подвійного призначення» — комерційного обладнання, яке також може використовуватись у військових цілях.

Politico вивчило десятки фотографій у соціальних мережах та Google, а також кілька відеороликів, опублікованих на російському сайті ВКонтакте про деталі бронежилетів «Клас». Відео, зокрема опубліковане в листопаді 2022 року, дають уявлення про процес їх виробництва. У кліпах фігурують протиосколкові костюми, бронежилети та текстиль із спеціалізованих волокон. На фотографіях, які були опубліковані на eBay, видно повністю зібрані жилети Klass, які продають українці, які стверджують, що захопили їх на полі бою минулого року.

Згідно з торговими та митними даними, компанія Klass, що базується в Москві, кілька разів імпортувала деталі для виробництва своїх бронежилетів з Китаю в 2022 році, у тому числі в листопаді та грудні від кількох китайських компаній. Ці деталі включали арамідні волокна — такі ж, як у кевларовому жилеті.

Дані показують, що російський дистриб'ютор має давні ділові відносини з російською національною гвардією, міністерством внутрішніх справ, федеральною службою виконання покарань та іншими державними військовими формуваннями.

Китайські компанії, що відвантажили продукцію, включають Yantai Tayho Advanced Materials Ltd, виробника спеціалізованого волокна, та Beijing Tongyizhong New Material Technology Corp, продавця продуктів із поліетиленового волокна, дочірню компанію одного з пекінських державних інвестиційних холдингів.

Бронежилети Klass раніше були виявлені на полі бою в Україні перед вторгненням росії у 2022 році, сказала Лінн Х'юз, аналітик дослідницької групи Import Genius, яка першою визначила компоненти бронежилетів, що постачаються з Китаю. Згідно зі звітом Conflict Armament Research, опублікованому в тому ж році, українська армія отримала російський бронежилет виробництва Klass в 2019 році.

Українці, які захопили бронежилети Klass на полі бою 2022 року, тепер намагаються продати їх за гроші. Politico зв'язався з кількома продавцями на eBay — усі вони сказали, що або служили в Україні, або знали когось, хто служив, і що вони забрали російські бронежилети з поля бою.

Офіційні особи США заявили, що вони не надто стурбовані появою цих предметів подвійного призначення на полі бою, оскільки росія вже давно імпортує такі технології з Китаю.

«Адміністрація продовжує применшувати значення цього, тому що вони підвели червону межу. Заява про те, що Китай перейшов цю межу, є незворотною і вимагає рішучої відповіді США. Але відмова від оголошення цього дає Китаю простір для маневру. Сі Цзіньпін зрозумів це, потроху просуваючи його. І якщо США продовжують говорити: «Ні, ми не бачили порушень», то що робить Китай - на виніс?», - йдеться в повідомленні.

Адміністрація Байдена повинна вирішити, який експорт становить найбільший ризик, а потім чи варто карати окремих продавців або вживати ширших заходів проти уряду Китаю, крок, який матиме ширші економічні наслідки і майже напевно викличе заходи у відповідь з боку Пекіна, наполягає Politico.

Вільям Райнш, колишній заступник міністра торгівлі з питань управління експортом при адміністрації Клінтона стверджує, що США не можуть повністю відрізати Москву від багатьох видів експорту. Мало того, що деякі продукти іноземного виробництва знаходяться поза досяжністю уряду, але й продаж незаконних товарів завжди буде достатньо прибутковим, щоб залучити зловмисників, сказав Райнш, який зараз працює у вашингтонському Центрі стратегічних та міжнародних досліджень.

«Якщо ваша політика – нульовий витік, – сказав він, – тоді ви приречені, ви зазнаєте невдачі і витратите багато грошей, намагаючись зупинити те, що ви не зможете зупинити».

Українські Національні Новини

Новини Світу