kiyani-proponuyut-vstanoviti-pamyatnik-mazepi

Кияни пропонують встановити пам'ятник Мазепі

 • 13566 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. Кияни запропонували встановити пам’ятник гетьману Іванові Мазепі в столиці біля Мистецького Арсеналу, в районі Києво-Могилянської академії або на вул. Івана Мазепи навпроти провулку, де знаходився Військовий Микільський собор. Відповідна петиція з'явилась на сайті КМДА, передає УНН.

"Провести відкритий конкурс на пам’ятник Івану Мазепі у Києві та рейтингове голосування щодо місця його встановлення", - запропонував автор петиції Костянтин Блажчук.

За його словами, у цьому році виповниться 380 років з дня народження визначного українського військового, політичного і державного діяча, Гетьмана Війська Запорозького Івана Мазепи та 310 років з дня його смерті.

При цьому автор петиції уточнив, що зважаючи на майбутні вибори, пропозиція може бути не на часі, але підтримка цієї ідеї може стати "лакмусовим папірцем" для кандидатів у президенти й народні депутати.

Крім цього, Блажчук пропонує встановити пам'ятник діячеві навпроти Києво-Печерської Лаври, біля Мистецького Арсеналу; біля (або на території) Києво-Могилянської академії; на вул. Івана Мазепи, навпроти провулку, де знаходився Військовий Микільський собор. У той же час він застеріг не розглядати Бесарабську площу як місце для такого спорудження.

При цьому він нагадав, що на кошти Мазепи тільки в Києві було відновлено чи побудовано: у Києво-Печерскій Лаврі - Троїцька Надбрамна церква, Успенський собор, Церква Всіх святих над Економічною брамою, Кам'яний мур з баштами; Свято-Троїцький собор Кирилівського монастиря, Церква Різдва Богородиці, Микільська лікарняна церква, Трапезна Покрови Богородиці, Вознесенська церква, Військовий Микільський собор, Богоявленський собор, Софійський собор, дзвіниця, дзвін і мури Софіївського монастиря і т.д. Також Мазепа відіграв велику роль в становленні Києво-Братської школи, а потім колегії, заснованої київським митрополитом Петром Могилою. Саме за допомогою Мазепи цей навчальний заклад набув статусу академії і увійшов в історію як Києво-Могилянська академія.

Нагадаємо, раніше жителі столиці просили прибрати оглядове колесо з Контрактової площі у Києві, бо, на думку киян, воно спотворює історичну частину міста.

Українські Національні Новини

Суспільство