kiyiv-ta-odesa-ocholili-reyting-koruptsiyi-u-budivelniy-galuzi

Київ та Одеса очолили рейтинг корупції у будівельній галузі

 • 17709 переглядiв

КИЇВ. 11 вересня. УНН. За результатами щорічного дослідження корупції в будівельній галузі України рейтинг 2020 року очолили міста Київ і Одеса, передає УНН із посиланням на Конфедерацію будівельників України.

Автори дослідження повідомляють, що у столиці України у порівнянні з 2019 роком рівень корупції на етапах отримання погоджень і дозволів забудовниками на початок робіт і здачу в експлуатацію зріс з 58% до 66,7%. На другому місті рейтингу опинилось місто Одеса, де рівень корупції за 2020 рік виріс більше, ніж удвічі – з 8% до 20%. Статус же найбільш корумпованого держоргану залишився за Державною архітектурно-будівельною інспекцією (до реформи) - 53,3% голосів.

Про складну ситуацію з незаконним отриманням невідповідних дозвільних документів на будівництво в Одесі свідчать останні резонансні події з побудовою в історичному центрі міста ЖК "Граф на Катерининській" компанією "Экодом-2", яка належить литовському забудовнику Гердасу Дубріцкасу.

Забудовник скористався технічною несправністю в електронному кабінеті Державної архітектурно-будівельної інспекції, зареєструвавши будівництво за заниженими вимогами до забудов в історичному центрі міста

Лише після розголосу цього інциденту та обурення жителів сусідніх будинків, за повідомленням керівника управління Державного архітектурно-будівельного контролю Олександра Авдєєва, дію незаконних документів скасовано, будівництво тимчасово зупинено, а всі матеріали направлені до прокуратури.

Також у липні на час досудового розслідування було тимчасово зупинено будівництво ще одного житлового комплексу - "Граф у моря" компанії "Кредо і Ко", яку відносять до литовської будівельної групи HANNER того ж самого Гердаса Дубрицкаса.

Отримавши дозвільні документи та містобудівні умови й обмеження на проектування адміністративної будівлі на земельній ділянці рекреаційного призначення, забудовник фактично зводить житловий комплекс з квартирами, втручаючись у навколишнє середовище прибережної захисної смуги, що певний час залишилось поза увагою відповідних місцевих органів державної влади. Позивачем у справі став представник правозахисної організації "Спільна мета" Олександр Степанюк, який вимагає визнати протиправними і скасувати містобудівні умови та обмеження на проектування апартамент-комплексу.

У своєму позові він, зокрема, заявив про негативні наслідки забудови, зсув частини огорожі будівельного майданчика, утворення порожнин у результаті активності сейсмічного характеру, затоплення будмайданчика і вилив води разом з бетоном у море, падіння автокрану, а також стверджує, що будівництво проводиться фактично у 100-метровій охоронній прибережній зоні і перекриває вид на акваторію моря.

При цьому, не зважаючи на низку скандалів, пов’язаних із діяльністю литовської будівельної групи HANNER, що стосуються подвійного перепродажу квартир, порушення вимог етажності та містобудівних умов, відсутності необхідної дозвільної документації, у вересні члени депутатської земельної комісії Одеської міськради погодили передачу чергових земельних ділянок під будівництво багатоквартирного житлового комплексу для литовського бізнесмена Гердаса Дубрицкаса.

Українські Національні Новини

Економіка